Служењем помен-парастоса, полагањем цвећа и прислуживањем свећа испред Спомен-бисте војводе Митра Максимовића Манде обележено је 16 година од смрти легендарног ратног команданта Специјалне јединице Војске Републике Српске „Мандини лавови“.

Чланови породице, саборци, прадставници политичког живота општине и бројни пријатељи из Републике Српске и Србије одали су почаст војводи Манди на платоу испред угљевичког Центра за културу.

Члан Удружења ветерана „Мандини лавови“ Душко Николић каже да долазак великог броја људи је доказ да „командант Мандо живи у срцима људи и да је понос Угљевика и подмајевичког краја“.

– Памтим нашег Манду по племенитости и јунаштву, он је изникао из народа и сву који су га познавали су га волели – рекао је Николић.

Пре служења парастоса, 28 рекреативаца је заједно са децом војводе Манде, Душаном и Божаном, трчало на Трећем меморијалном кросу од Дворова до Угљевика у част Максимовића, и свим учесницима додељене су медаље.

Кроз Специјална јединицу ВРС „Мандини лавови“ прошло је више од 500 војника од чега је било 100 рањеника и 40 погинулих бораца, рекао је предсједник Удружења „Мандини лавови“ Драго Томић.

Митар Максимовић је био председник Скупштине општине Угљевик, председник општинске Борачке организације и председник Фудбалског клуба „Рудар“, а за ратне заслуге одликован је Орденом Милоша Обилића. Погинуо је 27. децембра 2002. године у саобраћајној несрећи у Дворовима код Бијељине.