Лекар нишког клиничког центра, чувени српски хирург, др Миодраг Лазић, премино је на данашњи дан пре годину данау 65. години од последица корона вируса.
Више од четири године, он се усред рата, често и под паљбом граната, борио за животе хиљаде рањеника, жена, деце..

Био је Хирург, добровољац из Ниша на задатку у Републици Српској која је била захваћена ратом и тадашњој Републици Српској Kрајини.

За његов рад добио је одликовање Орденом Светог Саве које му је уручио патријарх Павле.

Такође, Лазић је постхумно на Видовданској академији у Нишу одликован орденом Светог Романа, најзначајнијим признањем Епархије нишке.

Улица по др Лази

И нишке градске власти су се на адекватан начин захвалиле др Лази на свему што је учинио за Ниш и Србију, преименовањем дела Улице Војислава Илића, која пролази испред Kлиничког центра у Нишу. Део те нишке улице, од Хитне помоћи, до раскрснице са Булеваром др Зорана Ђинђића, убудуће ће носити име др Миодрага Лазића.

Смрт хирурга која је потресла Србију и Републику Српску

Смрт др Лазића потресла је целу Србију и Републику Српску, где је током рата од 1992. до 1996 године спасио небројено много живота.

Нишлије су се од др Лазе опростиле 18. априла 2020. године аплаузима са својих прозора, уз звуке „Марша на Дрину“, јер је у време његове сахране на Новом гробљу важила забрана кретања.

Његово писмо, у којем је навео да није желео да се повуче, упркос ризику који су носиле његове године и здравствено стање, још једном су потврдиле величину овог човека чије ће моралне норме и људске квалитете тешко неко надмашити у догледно време.

У овом периоду је написао аутобиографско дело „Дневник ратног хирурга“ (Kнин 1991 — Српско Сарајево 1995). Његов отац био је официр ЈНА и током службе добија прекоманду за Ниш. У Нишу др Лазић завршава гимназију и студије медицине. Хирургију је специјализовао на Војно медицинској академији у Београду у својој тридесетој години.

Спомен плоча са именом др Миодрага Лазић

Спомен плоча са именом др Миодрага Лазића свечано ће бити откривена 14. априла на зграду Ургентног центра KЦ Ниш, који ће од тог дана носити његово име. Присуствоваће око 120 ветерана из Републике Српске који ће се након церемоније вакцинисати.

Спомен-плоча ће бити биће откривена у 11.00 часова на дан када је доктор Лазић преминуо од вируса корона прошле године, а овај ургентни центар ће понети његово име

Оставите Коментар