Председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање законе које је донела Скупштина на седници 29. децембра 2020. године, саопштено је из кабинета председника. Међу њима је и Закон о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести.

Ђукановић је, наводећи разлоге за одлуку, навео да је сходно члану 90 став 3 Пословника Скупштине прописано: „Кворум се утврђује применом електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом седишту или на основу евиденције генералног секретара Скупштине“.

„Стога је отворено питање да ли је приликом почетка предметне седнице и усвајања њеног дневног реда постојао кворум, а самим тим и питање демократског легитимитета, као и усаглашености усвојених закона са Уставом Црне Горе и важећим правним прописима“, навео је Ђукановић у документу упућеном председнику парламента Алекси Бечићу.

Указао је и на „отворено правно питање“ констатовања престанка мандата посланику Филипу Аџићу и потврђивања мандата Суаде Зороњић, с обзиром на, како наводи, већински донесену негативну одлуку Државне изборне комисије, као и на укупну парламентарну праксу у Црној Гори да се мандат члана Парламента потврђује тек на предлог тог независног институционалног ауторитета, пренеле су „Вијести“.

Оставите Коментар