Колико је крај осамдесетих и почетак деведесетих година био златно доба југословенског фудбала, говори чињеница да је тадашња Југа чак била поднела и кандидатуру за домаћинство Светског првенства

Public
Public

У питању је Мундијал који је одржан у Италији 1990. године, а када је ФИФА расписала конкурс за домаћина, јавило се чак девет земаља!

Кандидатуру су до последњег дана пријема поднели Италија, СССР, Аустрија, Енглеска, Француска, Грчка, Иран, Западна Немачка и – Југославија!

Међутим, та борба за Светски шампионат није дуго трајала. Само месец дана касније, пред сам почетак гласања у ФИФА, Југославија је повукла кандидатуру, а поред ње и све остале земље, осим Италије и СССР.

Са коначних 11:5 у гласовима, Италија је добила Мундијал 1990. године.

Био је то уједно и последњи шампионат света на којем је учествовала велика Југославија, која је заустављена у четвртфиналу од Аргентине, која је стигла до финала.

Фудбалери тога доба често кажу да рата не би било да је Југославија освојила титулу у Италији, за шта је имала шансе. А, ко зна шта би тек било да се светска елита 1990. године скупила у Југи уместо у Италији…

Извор: informer.rs