Специјално државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе формирало је предмет и у току је извиђај због основа сумње да су у ратном злочину против цивилног становништва у Чајничу учествовали и држављани Црне Горе.

 Та информација потврђена је за Портал РТЦГ у одговору на питања о наводима да су поједини црногорски држављани учествовали у злочину над Србима у Чајничу.

-Обавјештавамо вас да је у Специјалном државном тужилаштву формиран предмет поводом података и доказа достављених од стране Окружног јавног тужилаштва Требиње, а у вези догађаја који су се десили у току 1992. и 1993.године на подручју региона Буковице и постојања основа сумње да су у извршењу кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва учествовали држављани Црне Горе. Предмет се налази у фази извиђаја, саопштили су за Портал РТЦГ из Специјалног државног тужилаштва.

Подсећања ради “Новости” су у више пута писале о злочину над српским становништвом у селима чајничке општине који се десио пре 29 година а за који, до данас, нико није одговарао.

У нападу муслиманских војника, који су у поменута села ушли са црногорске територије, рано у зору, 14. фебруара 1993. године, убијено и измасакрирано 25 цивила, углавном стараца, жена и деце, а села су опљачкана и спаљена.

Најмлађа жртва био је дечак Жељко Машић, стар 14 година, који је свирепо измасакриран, а најстарија жртва је био старац Алекса Танасковић од 80 година. Том приликом рањена је и заробљена седмогодишња Ивана Машић, која је са мајком Полком одведена у логор у Горажде.

Тридесетогодишња Полка Машић је после заробљеништва и размене, након четири месеца, преминула од последица физичке тортуре у Ратном затвору у Горажду.

– Мама је међу злочинцима препознала комшије муслимане из црногорске Буковице – рекла је раније Ивана Машић.

Жртве и породице жртава безуспешно, су годинама, покушавале својим сведочењима, да анимирају правосудне институције у БиХ и Црној Гори.

– Напад на села догодио се у раним јутарњим часовима са територије Црне Горе, тачније пљеваљске Буковице. Снаге босанскохерцеговачких муслимана претходно су дошле из Горажда, које је било под заштитом ОУН. Ту су се додатно појачале муслиманима из пљваљске Буковице, који су им уједно били и водичи, јер су добро познавали тај терен, прегруписале се и кренуле у општи напад на села, која су била незаштићена, јер смо сматрали да нам не прети опасност са црногорске стране – казали су преживели сведоци овог масакра.

Они напомињу да су у покушају да пронађу спас кренули у бекство према територији Црне Горе, али су у селу Тројан и другим местима страдали од муслиманских снага, који су им ту направили заседу.

– У Тројану је за само сат, и у пречнику од сто метара, убијено десеторо цивила – наводе преживели из овог масакра.

У селу Поникве, Трпиње и Шапићи убијени су Његош, Душанка, Бранко, Трифко, Божо и Станојка Дачевић, Душко Катана, Вучко и Стево Ковачевић, Чедо Поповић, Душан Чокорило, Жељко Машић и Мирко Крнојелац, Душан Пјевић, Рајко Пјевић, Даринка Пјевић, Вукосав Ристановић, Здравко Вуковић.

У Гламочевићима су убијени цивили Милан Вујовић, Ратко Крезовић, Радован Станичић, Алекса Танасковић, Тодор Јањић и Мирко Ласица. У Бучковићима су масакрирани Млађен Дракула, Никола Пљеваљчић и Владо Ћуковић.

Против осморице муслимана из Пљевља полиција из Чајнича подигла је кривичне пријаве 1993. због основане сумње да су починили ратни злочин над цивилним становништвом у Босни и Херцеговини. Годинама је Тужилаштво у Црној Гори о овом догађају ћутало.

Последњих година било је више апела према институцијама Црне Горе да се испитају наводи о улози једног броја црногорских држављана који су 1993. године починили злочин у Чајничу.

Податке о овом злочину црногорским институцијама доставили су тужиоци из БиХ, посебно из Требиња.

Тужилаштво у Босни и Херцеговини, према извештајима тамошњих медија, располаже доказима да су у зверским ликвидацијама и тортури учествовала лица са подручја Буковице, у општини Пљевља.

Оставите Коментар