Тимоти Гартон Еш, британски историчар и професор на Оксфорду, описао је за лист „Индипендент“ свој сусрет са Рамушом Харадинајом 1999. године.

– Последње јесени видео сам свежу крв двојице српских полицајаца које су упуцали људи Рамуша Харадинаја близу села Прилеп, флагрантно кршећи прекид ватре. Оптужио сам га да је он одговоран за то. Одговорио ми је: „Надам се да их је било више од двојице!“ Био је сав срећан што је видео мртве полицајце – описао је Гартон Еш.

Он је додао и да је му је Харадинај рекао и да „он не може да буде Мајка Тереза“.

Британски професор Еш је открио и своје право лице, када је рекао да су га Срби, за које је признао да живе у енклавама, патетично (баш је то израз који је искористио) замолили да им из града донесе парадајз и воду, јер се, што и сам признаје, не усуђују да сами оду тамо!

Ипак, Британцу је истину у лице сасула Српкиња са Косова и Метохије, за коју је рекао да се зове Снежана, а назвао је „великом и неуредном“:

– Рекли су нам да ће бити контрола УН, а погледајте Вашу значку – пише НАТО! Не волим људе који дођу, гледају нас 15 минута као да смо животиње у животињском врту и оду – рекла му је Снежана.