Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да се злоупотребама верских осјећања грађана жели срушити Црна Гора и позвао грађане да не буду део тог “лудачког покрета” и одбацио оцене да се Закон о слободи вероисповести доноси зарад валоризације туристичких објеката. Он је, на седници Општинског одбора Демократске партије социјалиста у Титву, поручио грађанима да не дозволе да се њихова верска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори, а злоупотребљава се да би се срушила Црна Гора.

Он је, како се наводи у саопштењу, позвао грађане да не дозволе да буду део „тог лудачког пројекта“.

„Ми имамо врло јасну намеру, а то је да обезбедимо беспоговорну имплементацију онога што су уставна одређења у Уставу Црне Горе, а то је одвојеност цркве и државе и загарантована слобода вероисповести“, казао је Ђукановић поводом Закона о слободи вероисповести и протеста и литија које организује Српске православна црква.

Он је казао да је Закон покушај да држави вратимо оно што јој припада, што је од ње незаконито отуђено. „И ту се сада употребљавају лажи и манипулације, да се отима од цркве“, рекао је Ђукановић.

Он се осврнуо и на, како је рекао, другу манипулацију која се пласира у јавности а која се односи на тврдње да неко жели да туристички валоризује и приватизује црквене објекте.

„То је смешно и бедно и готово да га не треба коментарисати. Kоме би, са зером здравог разума, пало на памет да од манастира прави ресторан, или од цркве хотел. Дакле, то што су до сада користили православни верници користиће и убудуће, дакле све што је било у функцији остваривања верских права и слобода и даље ће бити у тој функцији“, изјавио је Ђукановић.

Kако наводе из ДПС-а, Ђукановић је коментарисао и „манипулацију коју често у јавности пласирају представници СПЦ и њима блиске опозиционе странке, а то је да се жели узети имовина од СПЦ и дати Црногорској православној цркви, регистрованој 1993. у Црној Гори“.

„О томе заиста нема помена. О томе не говоримо у том закону. Ми смо у свом програму казали да желимо да обновимо Православну цркву у Црној Гори, да желимо да то радимо као одговорни људи, зато што живимо у у једном тешком парадоксу за балканске услове“, рекао је он.

Оставите Коментар