Уместо да се доказују петицама и знањем, поједини ученици основних и средњих школа хвале се оружјем које доносе и на часове.

Ова забрињавајућа појава последица је злоупотребе деце коју врбује мафија за трговину дрогом.

Криминалци користе ђаке за пренос и препродају наркотика, а заузврат им поклањају пиштоље. У овој прљавој подвали, лака мета постале су и девојчице.

О томе може ли се стати на пут овом злу и прекинути тај ланац малолетничке деликвенције, како родитељи да препознају јесу ли им деца увучена у криминал, колико би помогао предлог да се оснују грађанске патроле и шта би био њихов задатак, у студију ТВ Прве говорили су Стеван Ђокић, из Центра за безбедност, истраге и одбрану – ДБА и Добривоје Радовановић, криминолог и бивши директор Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Објашњавајући задатак патрола Ђокић каже да би оне биле на добровољној бази, чинили би их људи који имају неко искуство са безбедношћу, попут бивших полицајаца, а задатак би им био да прате, уочавају и полицији дојављују сумњиве појаве.

Радовановић, са друге стране, каже да му читав тај концепт делује веома лоше и да би био „идеалан за некакве параноике који би то користили да ту нешто дојављују и некога пријављују“.

Уосталом, каже, подаци показују да чак 14% деце у средњим школама дилује дрогу. Он сматра да је веома битна улога школских полицајаца који треба да буду присутни у свим школама, јер су они најбољи фактор који спречава коришћење дроге у школама.

Како је текла дискусија погледајте у видео-прилогу:

Оставите Коментар