Председник лажне државе Косово, Хашим Тачи, прогласио је 2019. годину годином НАТО-а на Kосову

Из Тачијевог кабинета одлука о проглашењу ове године, годином НАТО-а, образложена је тиме да се ове године обележава 20. годишњица интервенције НАТО-а на Kосову, интервенције која се догодила „након етничког чишћења и злочина српских снага над цивилним становиштвом на Kосову, као и након неуспеха светских дипломатских напора да нађу мировно решење за Kосово“.

– 24. марта 1999. године, ваздушне снаге НАТО-а су започеле кампању бомбардовања против циљева српске државе, а која је трајала укупно 78 дана, заустављајући на тај начин геноцид и доносећи слободу Kосову – пише у саопштењу.

Додаје се и да ће косовски народ заувек бити захвалан државама чланицама НАТО-а на њиховој подршци.

Премијер Албаније Еди Рама поздравио је ову одлуку косовског председника Хашима Тачија истакавши да се ове године обележава и 10-годишњица чланства Албаније у Северноатлантској алијанси.

– Поздрављам праву идеју Хашима Тачија да 2019. годину прогласи годином НАТО-а, 20 година након историјске интервенције Алијансе на Kосову. Ове године биће обележена и 10-годишњица чланства Албаније у НАТО-у. Нека одлука о отварању границе по принципу “Шенгена“ у Морини буде врхунац обележавања године НАТО-а – написао је Рама на Твитеру, преноси РТK2.

Да подсетиимо, бомбардовање је трајало 78 дана а погинуло је око четири хиљаде људи. Током агресије на тло Србије бачено је 50.000 пројектила.