Српским безбедносним структурама је било добро познато ко је Вилијам Вокер, који је у октобру 1998. године постављен за шефа Косовске верификационе мисије ОЕБС-а, изјавио је генерал-мајор у пензији Јован Милановић.

Милановић, тада пуковник, био је од јануара 1995. до децембра 1998. године министар саветник за политичка питања у Мисији тадашње СРЈ при Европској унији у Бриселу.

Он је неколико месеци раније доставио Београду информацију да постоје планови да на Косову буде исцениран инцидент по угледу на случај „Маркале“ у Сарајеву, који би био повод за НАТО агресију на СР Југославију.

Милановић је рекао да је Вокер управо био послат са задатком да то спроведе у дело, што је, како је додао. и учинио у Рачку.

Према његовим речима, он је иначе човек који је одговоран за рушење система и злочине у Латинској Америци, обавештајац, човек коме је то била професија, значи злочинац, ништа друго.

  • Рачак јесте био изненађење у смислу подметања, међутим, ми смо знали, ево овде пише 7.8.1998. године, Маркале-Рачак – навео је Милановић.

Он је навео да је то датум, када је доставио у Београд ту информацију из НАТО-а, да ће сценарио за активирање агресије бити по моделу „Маркале“ у Сарајеву.

  • Експеримент изведен на америчком полигону, говорим о Маркалама, коришћењем макета, амбијент на пијаци као у Сарајеву, стицајем околности ту пијацу знам, јер сам више од три године живео у Сарајеву и снабдевао се са те пијаце Маркале – истакао је Милановић.

Према његовим речима, место на коме је изведена припрема за Маркале је Александрија, близу Вашингтона, а припреме су извеле Сједињене Америчке Државе.

  • Учествовали су Муслимани, уз асистенцију муслиманског врха (БиХ). ЦИА је била носилац психолошко-медијске операције. Донета је одлука да се припреми слична операција за Косово и Метохију. Повод за агресију да буде као што је био за Републику Српску, а то је изазивање хуманитарне катастрофе – истакао је Милановић.

Према његовим речима, истовремено су израчунали и могуће ефекте. „Ова информација је била у Унпрофору у Босни, а по њој је рађен и модел за Рачак. Тако да је то било пројектовано, и то се и догодило“, навео је Милановић.

  • Наравно, то је фамозни Вокер обавио на начин како је обавио, пресвлачењем бораца у цивилна одела и довлачењем на ту позицију. Направљена је инсценација међународног нивоа и уз све медијске спектакле, да би се то искористило као повод – истакао је Милановић.

Оставите Коментар