Уз слоган „Знамо шта славимо – знамо шта бранимо“, невладина организација СНП „Избор је наш“ позвала је све грађане Републике Српске да и овог 9. јануара, Дан Републике Српске прославе традиционалном вожњом кроз централне улице Бањалуке, а затим и уз пригодно народно весеље.

Уз апел да се сви придржавају епидемиолошких мера, планирано је да колона возила са српским заставама и озвучењем крене од Економског факултета у 11.30 часова, а да се након сат ипо обиласка свих централних улица врати на почетну тачку где ће се славље наставити уз чорбу, печење и кувано вино.

  • Ово је 18 година како са грађанима Бањалуке, али и свих других градова Српске на овај начин обележавамо Дан Републике. Ово је и одговор народа РС на све притиске и покушаје да нам отму државу коју смо бранили и одбранили у отаџбинском рату – истиче Дане Чанковић, председник СНП „Избор је наш“.

Он подсећа да Република Српска није настала 1995. Дејтонским мировним споразумом већ 9. јануара 1992. године као изнуђен потез.

  • У процесу разбијања СФРЈ и муслимани и Хрвати у БиХ су желели да Србима – констутутивном народу наметну своју будућност. Формирањем Републике Српске 9. јануара 1992, Срби су јасно показали да то не желе. Зато су створили државу коју ће волети и која ће бити гарант њиховог опстанка – наводи Чанковић и додаје да ће једино истина о разбијању СФРЈ и рату у БиХ ослободити све народе у БиХ осећања кривице и допринети искреном праштању за све жртве.

Ђорђе Баровић

Оставите Коментар