Повлачење совјетских трупа из Авганистана одвијало се организовано, док су Сједињене Америчке Државе претвориле операцију у хаос, изјавио је руски ратни ветеран из Авганистана, пензионисани пуковник Анатолиј Матвијчук за „Вечерњу Москву“.

Према његовим речима, Совјетски Савез је пре повлачења договорио све детаље са авганистанском владом.

  • Три године смо повлачили трупе. Дошли смо у Хајратон 15. фебруара 1989. године (погранични град између Авганистана и Узбекистана) и саопштили да више нема совјетских војника иза нас. Ишли смо у отаџбину као победници са развијеним заставама – присетио се ратни ветеран.

Како је истакао, СССР је успео да у Авганистану формира војску која је издржала без помоћи три године.

  • Сада гледамо Американце – хаос и паника – констатовао је Матвијчук, истакавши да је слична слика виђена у Вијетнаму 1975. године.

Такође је подсетио да су Американци оставили „гомиле оружја и технике које су пале у руке „Талибана“ (терористичка организација забрањена у Русији)“.

На друштвеним мрежама последњих дана круже фотографије на којима се види одлазак последњих совјетских и америчких војника из Авганистана – 1989. и 2021. године.

Са леве стране је совјетски генерал Борис Громов, који надгледа повлачење војника који потују оклопним возилима. Са друге стране се види амерички генерал Крис Донахју, командант 82. падобранске дивизије, који је током ноћи наводно последњи ушао у транспортни авион.

Подсетимо, Пентагон је саопштио да је завршио повлачење снага из Авганистана и завршетку 20. годишње мисије. Покрет „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) преузео је потпуну контролу над аеродромом у Кабулу, одакле су евакуисани странци и савезници.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар