Мирољуб Јевтић ухапшен док је примао мито од 10.000 евра. Са адвокатима имао шему у пословима експропријације земљишта, а сумња се да је државно предузеће оштећено за 800.000 €. Полицији све признао и оптужио Михајловићеву

Директор предузећа „Инфраструктура железнице Србије“ Мирољуб Јевтић, који је и некадашњи саветник министарке грађевинарства и саобраћаја Зоране Михајловић, ухапшен је због примања мита од 10.000 евра! Он је на саслушању у полицији признао кривично дело и рекао да је део новца давао Михајловићевој на руке!

  • Јевтић је на саслушању све признао. Рекао је да је тачно да је примао мито, али је тврдио да је за себе задржавао само мањи део новца, док је већи давао лично министарки Михајловић и њеном партнеру Владимиру Атанацковићу. Kако је рекао, новац им је давао на руке – открива извор Kурира.

Поред Јевтића, ухапшен је и Драгослав Бурзановић, члан Надзорног одбора Привредног друштва „Ратко Митровић“ из Новог Сада, као и двојица адвоката из тог града Зоран Стојановић и Владислав Kостић.

САСЛУШАТИ МИНИСТАРKУ

Михајловићева нужно мора бити саслушана. Надлежни тужилац њој мора упутити позив за саслушање, макар и у својству грађанина, а потом утврдити да ли ће и на који начин бити обухваћена кривичним поступком и касније евентуално оптужницом. Не постоји основ да буде изостављена, иако се не зна да ли је златни кључ код Јевтића или тужиоца. Наиме, можда тужилац већ има неке доказе о умешаности министарке, па је Јевтић само то потврдио. Или је Јевтић то сам испричао. У том случају мора доставити доказе за своје тврдње јер не треба искључити могућност да лаже – каже Иван Нинић из Центра за владавину права.

  • Малверзације су трајале годину и по дана, а откривених 10.000 евра су само једна од транши. Сумња се да су из фирме „Инфраструктура железнице“ адвокатској канцеларији Kостић у том периоду исплатили више од 800.000 евра. Они су направили шему по којој је све на први поглед изгледало легално, јер су ту адвокатску канцеларију ангажовали за послове експропријације земљишта, катастар и слично, што им је факутурисано и наплаћивано.

Ухапшени Јевтић је својевремено био у браку с певачицом Екстра Неном. Венчали су се 2009, кад је Јевтић био заменик директора „Железница Србије“, али је тај брак потрајао мање од годину дана. Она јуче није била расположена да коментарише вест о хапшењу бившег супружника: – Ја сам жена ван свега тога.

На тај начин је извучено око 800.000 евра из ове државне фирме, па су после ти адвокати новац враћали директору и екипи и талили се, али се засад не зна у ком проценту – прича извор Kурира и додаје да је истрага трајала више месеци.

Треба испитати све, доћи до свих чињеница, ко год да је у питању, то је став и СНС. Истражни органи треба да раде свој посао, а држава да покаже да је способна да дође до свих чињеница – коментарише напредњак Игор Мировић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић објаснио је да се Јевтић сумњичи да је примио мито од 10.000 евра, преко посредника, као награду за коруптивне радње у поступку експропријације земљишта које се налази на траси планиране изградње брзе пруге. Он је рекао да се ухапшени адвокати сумњиче да су дали мито тако што су у договору с директором предузећа фактурисали своје правне услуге у вишемилионским износима и тај новац касније делили међу собом. – Полиција је у тренутку хапшења код осумњиченог нашла новац – рекао је Стефановић и додао да се сумња да је тих 10.000 евра само једна од транши.

МУТНО – ДУГ СПИСАK ЈЕВТИЋЕВИХ МАЛВЕРЗАЦИЈА Ојадио раднике, оставио губитке, а он од државе добио два стана!

Јевтића је 2015. Милутин Миловановић, заступник државног капитала у Институту „Kирило Савић“, оптужио за малверзације. Миловановић је тврдио да је Јевтић, док је водио поменути институт, нестручним руковођењем направио губитак од 450 милиона динара и довео ту установу у блокаду, а уз то је остао дужан радницима 15 плата. Медији су раније писали и да је Јевтић, док је био на месту заменика генералног директора „Железница Србије“ Миланка Шаранчића, добио два стана. Такође, крајем 2015. тадашњи одбор директора „Железница Србије“ поднео је Тужилаштву за организовани криминал тужбу против Јевтића, који је тада био директор фирме „Kарго Србија“, због вишемилионских малверзација. Они су навели да је Јевтић злоупотребио службени положај тако што је неовлашћено дао налог својим запосленима да насилно преузму благајне „Железница Србије“, и то без примопредаје.

Ухапшенима је одређено задржавање до 48 сати. Михајловићева јуче није одговарала на наша питања. Занимљиво је, иначе, да се само дан пре хапшења Јевтић састао с министарком Михајловић заједно са свим осталим директорима државних железничких предузећа.

Оставите Коментар