Текст у целости преузет са: embargo.rs

То што нико из Зораниног министарства енергетике, те 2013.није проверавао право стање на терену приликом поделе локација за градњу МХЕ – може се ипак разумети и потписати са пословицним немаром и бахатошћу, али то сто се потом њено ново министарство грађевине оглусавало о све пријаве и апеле министарства животне средине – не може се ничим оправдати!

Чак се може и мора објаснити само нечијим дебелим интересом да по сваку цену заштити инвеститоре којима је додељена локација, без обзира сто би та изграђена МХЕ озбиљно угрозавала природно станиште и локално становниство? Зато данас смешно делују Михајловицеве приче подрске еколошким покретима у Србији, кад она лично, до пре само неку годину раније, о томе није водила рачуна?! Отприлике, више је бринула коју Луј Витон торбу “ данас да понесе у Хајат” од заштите природе и локалног становништва!
Kолико у свему томе има истине, доказ су вишегодишњи покушаји министарства за заштиту природе, да смене “ њеног директора Завода за заститу природе због неструцности, незнања и изгледа немешања у свој посао”…
Зато је министарство за заститу животне средине коначно, по формирању 2017.године поднело захтев за његову смену! Зашто?
Ево једног од одговора са најзваницнијег места из ресорног министарства:
⁃ Током 2019, 2020. Инспекција за заштиту животне средине је неколико пута издавала налог за уклањање цеви из корита реке у Ракити, али инспекција Министарства грађевине није поступала у складу са својим надлежностима. Иако нелегално изграђене објекте руши та инспекција о трошку инвеститора – навели су само један пример како и засто је “неко” изигравао еколошке норме…
Да ли је то био најбољи сигнал да се нешто мора под хитно мењати?
⁃ 2020. Министарство животне средине шаље предлог измена и допуна Закона о заштити природе које се односе на забрану градње МХЕ у заштићеним подручјима, Министарство грађевине на то даје негативно мишљење?! Врховни суд пресуђује – нема МХЕ на Паклештици.
Да ли је проблем у законским рупама које неко користи? Или у слалому кад је у питању подела надлезности дрзавних институција?
( наставиће се)

Текст у целости преузет са: embargo.rs

Оставите Коментар