Русија се и званично повукла из Споразума о отвореном небу, којим се дозвољава обављање ненаоружаних посматрачких летова изнад територија земаља потписница.

„Од 18. децембра 2021, Русија није више чланица Споразума о отвореном небу и, самим тим, није део групе држава чланица које се придржавају тих одредби“, саопштило је руско Министарство спољних послова.

У саопштењу руског министарства оцењује се да ће се ефикасност Споразума о отвореном небу нагло смањити без учешћа Русије и САД.

„Зона његове примене смањиће се за око 80 одсто, а број мисија на отвореном небу, планираних за 2022, нагло ће опасти“, наводи се у саопштењу и оцењује да одговорност за „деградацију уговорног режима“ сносе САД.

У саопштењу се додаје да Русија поштује одлуку држава учесница, које су и даље део споразума, да наставе с његовим спровођењем.

„Желимо им конструктиван и плодан заједнички рад“, поручило је министарство.

САД су се 22. новембра 2020. године повукле из Споразума о отвореном небу, за време власти тадашњег председника САД Доналда Трампа.

Руско Министарство спољниих послова објавило је 15. јануара 2021. године да је Москва покренула унутрашње државне процедуре за излазак из споразума.

Руски председник Владимир Путин потписао је 7. јуна закон о изласку из Уговора о отвореном небу.

Оставите Коментар