Одлука о забрани употребе пластичних кеса у Београду ступа на снагу од јануара следеће године, међутим, у радње је већ почело да стиже упозорење.

  • Трговци су дужни да избаце из употребе пластичне кесе на месту продаје, у свим малопродајним објектима, као и у услужним и другим делтаностима на територији града Београда – пише у обавештењу које је стигло јутрос у једну продавницу.

Како се прецизира, мера се не односи на производе који се пакују у амбалажу и такав материјал са којим је производ у директном контакту.

Трговци, наводи се, могу за потребе куповине обезбедити и ставити на располагање потрошачима торбе за куповину, без и уз накнаду.

У обавештењу се прецизира и да су прописане казне за кршење ове одлуке 150.000 динара за правно лице или 25.000 за физичко лице.

Додатно, осим одговорног лица, казниће се и предузентик новчаном казном од 75.000 динара, наводи се у одлуци, односно обавештењу.

Прецизира се да одлука ступа на снагу 1. јануара, а Београд је уједно и међу првим градовима који се одлучио за овај потез.

Leave a Reply