Састанак у Паризу, на коме је требало да се, у организацији Немачке и Француске, састану Београд и Приштина, неће бити одржан, сазнаје „Блиц“ у дипломатским круговима у Паризу.

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да 99 одсто Самит у Паризу, који би био други сусрет након Самита у Берлину одржаног пре месец дана уз присуство немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, неће бити одржан.

Од претходног сусрета регионалних лидера у региону, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон покушавали су да утичу на Приштину са повуче таксе на робу из Србије. Претходне недеље, изасланици из Берлина и Париза састајали су се више пута са Рамушем Харадинајем и Хашимом Тачијем како би их притисли да повуку раније донету одлуку, али су ови то категорички одбијали. Састанци “испод жита” нису имали ефекта.

Став српског државног врха био је јасан- наставка дијалога нема све док таксе на робу из централне Србије буду на снази.

 

Меркелова и Макрон себи нису смели да дозволе да се састанак у Паризу одржи и да се попут оног у Берлину заврши без икаквих резултата. Зато је заједничка процена била да састанка не буде.

Председник Србије Александар Вучић јуче је изјавио да су за Приштину једини ауторитет Сједињене Државе и да је то све јасније и европским силама.

Француски председник Емануел Макрон долази у Србију 15. и 16. јула и то ће бити прилика да се разговара о Kосову.

Leave a Reply