Нема јединственог апела међународне заједнице на Приштину за укидање такси на робу из Србије и зато оне опстају, каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је рекао да САД имају интерес да се таксе укину, настави дијалог, јер желе за себе политички плус.

„Неке земље ЕУ не желе то и стално причају Рамушу Харадинају да не укида таксе. Они хоће да се дијалог настави и кад сви седну за преговарачки сто, онда да се укину таксе„, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Подсећа да Велика Британија не осуђјује потезе Приштине и да су при ставу да нема промене границе. И Немачка, додаје, није сагласна са променом граница, али да не подржава оно што Харадинај ради.

Велика Британија, по нашем мишљењу, храбри Харадинаја да не укине таксе, не свиђа им се идеја за компромис и не свиђа им се што нису водећи фактор. Не размишљају да треба да се реши то питање. Предлажу решења која подразумевају да треба да признамо Kосово у оквиру постојеће границе и да север Kосова има широку аутономију“, рекао је Дачић.

Увођењем такси и усвајањем платформе Приштина је, како каже, зауставила дијалог, а став Београда је да може бити настављен само када се таксе укину. „Отежавајућа околност је, сматра шеф српске дипломатије, што предстоје избори у ЕУ, али и амерички избори, те се може десити да се демократе врате на власт у САД, које заступају став да нема шта да се разговара и да Србија треба да призна Kосово.

Упитан да ли је платформу писала Приштина или су је добили са стране, Дачић је рекао да мисли да је писана у Приштини, али да је умешано више фактора и да је свако по нешто додавао.

„Ниједан документ није био против дијалога као платформа. Тиме се поништава Бриселски споразм. У платформи је наведен списак жеља који Србија треба да испуни. Та платформа за нас нема никакав значај, нити ћемо нешто из ње прихватити. То је показатељ колико су против компромисног решења“, нагласио је министар.

Говорећи о акцији „челични прстен“ Дачић је рекао да је Србија упозорила KФОР и НАТО да ће Србија да интервенише ако буду нападнути Срби на KиМ. „Србија неће дозволити напад на Србе на северу KиМ. Наравно, неће дозволити напад на целом Kосову, али је север њихова опсесија“, закључио је министар.