Председник Вучић је на церемонији отварања 10. Међународног сајма наоружања и војне опреме представио ново борбено мултифункционално возило „Лазански“ које је добило име по недавно преминулом новинару и војном аналитичару Мирославом Лазанском.

„Лазански одлично изгледа, добро и другачије“, рекао је Вучић.

Председник је приметио потпис Мирослава Лазанског, док је његова супруга Тамара Лазански рекла да је то потпис из његовог старог пасоша.

Вучић је рекао да је Лазански свим што је учинио за нашу земљу заслужио да ово војно возило буде названо по њему, а и много више, а супруга Лазанског је додала да би Мирослав био веома срећан, као и да је он сугерисао да се направи топ калибра 57 мм.

  • Сећање на нашег драгог пријатеља који је волео Србију више од свега – написао је Вучић на Инстаграму.

Иначе, борбено возило „Лазански“ је модификована верзија „Лазара 3“, а главна разлика је у вишенаменском топу калибра 57 милиметара, а произвео га је „Yugoimport SDPR“.

Како је речено, ово ће бити бити најјаче до сада направљено војно возило у Србији, а главна разлика између „Лазара 3“ и „Лазанског“ је топ који је вишенаменски и користи пробојну муницију која је изузетно моћна да пробије и оклоп лаких тенкова.

Цена овог возила креће се од два до два и пом милиона у зависности од опреме, речено је током обиласка и истакнуто да има најболоји однос ефикасности од 80 метака за 80 секунди.

Уцесници сајма објаснили су председнику да „Лазара 3“ зову и „српском формулом 1“ због брзине коју развија, од 120 километара на сат.

Вучић је на сајму упознао и главног конструктора три возила „Лазара“, „Лазанског“ и „Милоша“ и одао му признање што захваљујући њему сада иде брже развој овог наоружања.

Оставите Коментар