У селу Борци, код Коњица, данас је освештан обновљени храм у помен убијеним српским дечацима по имену Петар и Павле.

Храм светих Петра и Павла је освештао епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, а ктитор тог верског објекта је српски члан и актуелни председавајући Председниства БиХ, Милорад Додик.

Додик је рекао да је страдање српских дечака егзактан пример и доказ страдања на бази идеологије мржње, која је била званична бошњачка политика тог времена.

  • Зар је страдање неких Бошњака другачије од страдања ове двојице дечака? Када бих имао снагу, оживио бих сву невино страдалу децу, без обзира да ли су Срби, Хрвати или Бошњаци – рекао је Додик.

Епископ Димитрије је поручио након освештања храма да је данас добро победило зло и да се Бог открива онима који имају чисто срце.

  • Ко има срце, може се спасити. Бог нас је створио слободне и у тој слободи можемо постати боголики, људи љубави и мира, а можемо постати и злочинци и људи злочина. То се све обистинило на судбини породице Голубовић. Али ми данас нисмо дали да нас зло победи него смо победили зло добром – рекао је владика.

На улазу у обновљену цркву постављена је плоча на којој је написано да је храм саграђен 1896. године, да је обновљен ове године у славу Светих апостола Петра и Павла, а у спомен убијених српских дечака Петра и Павла и да је ктитор обнове Милорад Додик у својству председника Републике Српске.

У храму се налази икона на којој су осликани апостоли Петар и Павле са дечацима Петром и Павлом.

Браћа Петар и Павле Голубовић имали су тек седам и пет година када их је у ноћи између 1. и 2. јула 1992. године у Коњицу, заједно са родитељима, угледним Србима, професорима Ðуром и Властом, из стана извело пет припадника Интервентног вода Полицијске станице Коњиц, предвођених Миралемом Мацићем, одвезли неколико километара од стана и под окриљем ноћи стрељали.

Оставите Коментар