Десети јубиларни Међународни сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021 свечано је отворен у Београду, а први пут је представљено ново оклопно возило “Лазански”, названо по недавно преминулом новинару, војном коментатору и дипломати Мирославу Лазанском.

Свеже откривено бојно возило тежи чак 30 тона. Поред модерних оклопних возила и беспилотних летелица велику пажњу је привукло и премијернио приказивање возила ”Лазански”. Возило представља модификовану верзију постојећег ”Лазара 3”, а главна разлика је вишенсменски топ за дејство по живој сили, лаким оклопљеним возилима и фортификацијима.

Новинар Objektiv.rs Огњен Радосављевић који је извештавао са лица места такође наводи да топ калибра 57 милиметара користи пробојну муницију која може да пробије и оклоп лаких тенкова. Возило ”Лазански” изгледом и функцијама припада кругу борбених возила, са погоном на осам точкова. У њега може да се смести до 13 седишта. Новину у односу на ”Лазара” чини и потпуни оклоп, без прозора, као и неупоредиво већа убојна моћ и домет до 14 километара.

Ово бојно возило је произвео “Југоимпорт СДПР”, а откривању су присуствовали и председник Републике Србије Александар Вучић, као и чланови породице преминог Мирослава Лазанског.

Оставите Коментар