У одговору на послање Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Кирила у вези са разматрањем закона, у којој је Његова Светост изразио забринутост у вези са разматрањем од стране Врховне Раде Украјине, у првом читању, дискриминаторног законског предлога број 8371, Његова Светост Патријарх Српски Порфирије је сугерисао да овај нацрт закона „служи скривеној сврси – да у потпуности спречи Украјинску Православну Цркву у даљем вршењу њене вековне спасоносне мисије међу наследницима древне Кијевске Русије“.

„Искрено смо узнемирени експоненцијалним порастом нетрпељивости украјинских власти према јединој канонској Цркви у Украјини, а посебно смо забринути због њихове намере да овом безакоњу дају легитимност усвајањем дискриминаторних закона“, нагласио је Патријарх Српски. „Стога, увек и свуда, колико можемо, сведочимо о страдању Украјинске Православне Цркве, упућујући захтеве свим представницима међународне заједнице који имају власт, да спрече ову неправду. Највиша архипастирска руководећа тела наше Свете Цркве не престају да позивају наш верни народ да се моли за украјинску православну браћу и, по могућности, да пружи материјалну и нематеријалну помоћ онима који су претрпели штету у условима ратних дејстава и као резултат прогона од стране безбожних власти“.

„Уздамо се само у Господа и молимо Му се, да помене, по молитвеном заступништву Пресвете Владичице наше Богородице, страдални народ Украјине и подари му брзо избављење од свих недаћа које су га задесиле“, истакао је Његова Светост Патријарх Порфирије. Он је изнео уверавања да ће се у Српској Цркви и даље „усрдно молити за многострадалну Украјинску Православну Цркву и наставити да пружају њеној јерархији, свештенству и верном народу и сваку другу врсту подршке, која би им помогла да одоле свим искушењима, кроз која сада пролазе.”

[МОСКОВСКА ПАТРИЈАРШИЈА]

Оставите Коментар