Срби из Грачанице и околних места данас су обележили годишњицу страдања српског народа у мартовском погрому на Kосову и Метохији. Почаст жртвама одата је парастосом у манастиру Грачаница, који је служио владика рашко-призренски Теодосије, а потом и свечаном академијом у Дому културе, коју је организовало Удружење породица косметских страдалника.

Заменик директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Жељко Јовић је, обраћајући се учесницима свечане академије, констатовао да на данашњи дан све више обележавамо сва српска страдања на Kосову и Метохији.

Јовић је запитао албанске политичке лидере и представнике међународне заједнице зашто је злочин над припадницима српског народа мањи злочин од неког другог злочина.

– Зашто после толико година немамо решено ниједно убиство, ниједан злочин? Зашто нема криваца, а нама нису битни само непосредни починиоци, већ они који су злочине наређивали. То је порука коју шаљемо одавде, да нећемо да заборавимо и да ћемо увек тражити и инсистирати да се кривци изведу пред лице правде и уверен сам да ћемо то да дочекамо – рекао је Јовић.

Према његовим речима, српски народ, чекајући правду, и даље држи испружену руку, желећи бољи живот за све на Kосову и Метохији.

Хвала вам на снази коју испољавате свакога дана и у име свих нас који радимо прегалачки да вам буде макар за нијансу боље обећавам да ћемо наставити да се боримо за српско Kосово и Метохију – казао је Јовић.

Он је претходно у Дому културе у Грачаници отворио изложбу радова са ликовне колоније Јесен у Призрену, где је поручио да је способност Срба да стварају у најтежим тренуцима покажатељ виталности нашег народа.

Учесницима свечане академије обратио се и владика Теодосије поручивши да је 17. март подсетник и порука да се будућност једног народа не може градити на забораву историје, јер нове генерације не могу имати будућност ако забораве за шта су живели и зашто су се жртвовали њихови преци.

 

Извор: Танјуг