Њени оперативци учествују у територијалној одбрани Русије, контролишу трговину оружјем, баве се решавањем талачких криза.

Национална гарда Русије формирана је 2016. године по наређењу Владимира Путина. Ова јединица која броји скоро 400.000 људи има пред собом најтеже задатке – борба против тероризма, екстремизма и организованог криминала. Такође, ова јединица је задужена и за одржавање јавног реда, штити важне државне објекте и специјални терет, а помаже и Федералној служби безбедности на граници. Њени оперативци учествују у територијалној одбрани Русије, контролишу трговину оружјем, баве се решавањем талачких криза.

„Формирање Националне гарде је проактиван корак за сузбијање претњи које постају све актуелније за Русију. Пре свега се ради о сузбијању међународног тероризма. Као што видимо, упоредо са војним и дипломатским успесима Русије у Сирији, забележени су негативни процеси у близини руских граница, на Јужном Кавказу, у Средњој Азији. Припадници међународних терористичких организација би могли да покушају да упадну у Русију преко земаља бившег СССР-а, и то је главни разлог зашто се формира Национална гарда како би реаговала на овакву врсту претњи“, рекао је својевремено Игор Коротченко, главни уредник часописа „Национална одбрана“.

У најкраћем Национална гарда има овлашћења која су имале унутрашње снаге Министарства унутрашњих послова, јединица за специјалне намене и специјалних јединица за брзо реаговање. Гардисти могу да притварају, проверавају документе, ограђују делове насеља, укључујући и приликом сузбијања нереда. Они имају право да током ванредног стања забране кретање возилима и пешацима, користе аутомобиле цивила за превоз до места ванредног стања или током гоњења криминалаца, да упадају у куће и у ако затреба да употребљавају силу, специјална средства и оружје.

Оно што је створило буру у јавности када је гарда основана је право њихових оперативаца да без упозорења отворе ватру. Тада су стручњаци за безбедност навели да такво исто право према закону има и полиција, и да ту нема ништа спорно. Према нацрту закона, национална гарда има право да примењује наоружање и специјалну технику, водене топове и оклопна возила, за ослобађање талаца и спречавање масовних нереда. Такође, имају своје аеродроме, авионе, хеликоптере, обучене пилоте, беспилотне летелице и другу борбену опрему.

Званичних података нема али се претпоставља да је укупан број припадника гарде између 300.000 и 400.000 људи. Оно што их посебно издваја од неких ранијих јединица је та што су директно подређени председнику Русије, у овом случају Владимиру Путину. Да ствар буде још занимљивија на чело Гарде постављен је Виктор Золотов, бивши шеф Службе безбедности руског председника, за кога се прича да је Путинов човек од поверења и један од његових најближих људи.

Ко је Виктор Золотов?

Виктор Васиљевич Золотов рођен у Лењинграду, данашњем Санкт Петерсбургу. Један од првих послова му је био у челичани. Путин га је упознао почетком деведесетих, као једног од телохранитеља тадашњег градоначелника Санкт Петерсбурга, Анатолија Собчака.

Золотов долази у Кремљ на место шефа Службе безбедности председника током првог мандата Владимира Путина на функцију шефа државе. Био је Путинов телохранитељ више од једне деценије.

1 KОМЕНТАР

  1. Санкт Петербург је име ,бившег Лењинграда. А сувишно С сте вероватно пренели из транскрипције западних средстава јавног информисања. Руси га зову Санкт Петербург (у жаргону Питер); па тако и ми.

Оставите Коментар