Неки већ говоре да Клинтону титула „првог господина“ никако не би пристајала, подсећајући на његове афере са женама и нимало „џентлменско“ понашање.

Ако Хилари Клинтон у уторак постане председница САД-а, Америка ће хитно морати да реши нову „главобољу“: како ословљавати бившег председника Била Клинтона. Ради се о двострукој историјској новини. Ниједан мушкарац није ушао у Белу кућу као супруг председнице и никада бивши председник није био ожењен председницом.

„Први господин“ је титула која би се могла наметнути у неслужбеном облику, процењују стручњаци, додајући да „први супруг“ или „први мушкарац“ не звуче примерено. Неки већ говоре да Клинтону титула „првог господина“ никако не би пристајала, подсећајући на његове афере са женама и нимало „џентлменско“ понашање.

„У САД-у имамо шест гувернерки и њихови супрузи неслужбено носе титуле првог господина“, казала је Лиса Гротс, стручњак за протокол.

Али цела ствар је сложенија јер се ради о Клинтонима. Бил Клинтон (70) био је председник од 1993. до 2001., а када сте једном били на челу државе, титулу председника имате доживотно, казала је историчарка Алида Блек.

„Задржаће ту титулу. Према протоколу, биће председница Клинтон и бивши председник Клинтон“, тврди ова историчарка. Подсећа и на случај с породицом Буш тј. на Џорџа W. Бусха (43. председника) и његовог оца Џорџа, 41. председника.

„Имали смо председника Буша и бившег председника Буша. Када су били заједно, тако смо их ословљавали“, казала је Блецк.

„Да је Хилари Клинтон удата за некога ко није био председник, био би први господин. Али Бил Клинтон је бивши председник и не можемо га називати „први господин“ јер је то нижа титула од председничке – објаснила је историчарка.

Лиса Гротс сматра да ће Бил Клинтон из поштовања према супрузи заједно с њом пронаћи решење. Али, једна је ствар потпуно јасна: Бил Клинтон, још увек врло активан и месецима ангажован у кампањи своје супруге, не може да ради нити прима плату ако се врати у Белу кућу.

„То је противзаконито“, казала је Блек. Али, председница Клинтон би му могла поверити неку неслужбену, неплаћену мисију, као што је Бил то учинио за Хилари током свог првог мандата. Радила је тада на реформи здравственог осигурања која се показала неуспешном.

Извор: Недељник