Српски патријарх Порфирије стигао је мало пре 13 сати на Газиместан, а непосредно пре почетка опела, обратио се окупљенима код Споменика Kосовским јунацима и поручио им да, „ако изгубимо свој корен и свој духовни идентитет онда губимо све“.

  • Онда можемо бити једна безоблична маса од које се може правити готово све – казао је патријарх и подсетио да је симбол одласка Лазареве војске у бој са Османским царством, била одбрана идентитета.
  • То је новозаветна битка, за нас је косовски завет нови завет, или косовски подвиг, подвиг преображавања и узрастања у Христу, у сваком добру и врлини, зато је данас важан Видовдан као празник, али је важно поимање тог завета на Лазарев, христовски начин – преносе медији.

Нагласио је да косовски завет није имао за циљ да било кога елиминише и избрише, него напротив, да управо утемељи те јеванђељске вредности које се могу све скупити у две координате – љубав према богу свим својим бићем и љубав према другим људима ко год да су они као према самоме себи.

  • А ако није тако, онда је то знак да треба још да растемо у Христу – нагласио је патријарх и додао да, ако смо аутентични и прави Срби, нећемо имати проблем са било ким.

Патријарх Порфирије стигао је на Газиместан у пратњи више архијереја, међу којима су владика Теодосије и митрополит Јоаникије и истакао да циљ косовског завета није да икога елиминише, већ да упути „координате љубави“.

Патријарх је претходно у манастиру Грачаница поручио да сваки пут када долазимо на Kосово и Метохију дубински знамо да смо се вратили у свој дом.

  • Сваки пут када дођемо на ову земљу дубински знамо да смо се вратили у своју очевину. О томе сведочи ова света Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, толико светиња сведочи о томе да је ово дом – рекао је патријарх током литургије служене поводом Видовдана.

Оставите Коментар