Увек када ми се упали резерва, пуним резервоар до врха и никада у њега није стало више од 50 литара горива, колико и пише у проспекту, тврди Милан Ћелић. Како каже, уместо да му се бар извине, на поменутој пумпи су били дрски и безобразни.

Ако гориво сипате на OMV пумпама морате бити обазриви и широм отворити очи како вас не би покрали. Веровали или не, може се десити да вам наплате знатно више горива него што уопште може да стане у резервоар вашег аутомобила!

Управо то се догодило Милану Ћелићу из Београда. Наиме, њему су недавно на OMV пумпи у Београду наплатили 63,5 литара горива, иако у његов резервоар стаје само 50. Грешку је брзо приметио, али једино што сада може да уради јесте да пресавије табак и тужи OMV.

 • Возим већ годинама и имам обичај да чим ми се упали лампица за резерву, чим наиђем на пумпу, одмах наточим пун резервоар горива. Тако је било и овог пута. На Чукаричкој падини засветлела је лампица, а ја сам у Кнежевцу свратио на OMV пумпу и сипао гориво. Дакле, возио сам највише десетак километара од тренутка када се упалила лампица. Као и обично, наточио сам горива колико је могло да стане у резервоар и упутио се унутра да платим. Пошто је ово моја пракса већ годинама, знао сам да ће рачун да буде негде око 7.500 динара. Међутим, касир ми је тражио 10.800 динара. Било ми је чудно откуд сад толико. Нисам имао довољно новца код себе, па сам морао до аутомобила по још. Тек када сам дошао кући, узео сам рачун да проверим зашто је толико коштало – прича он и додаје:
 • Када сам видео да су ми сипали 63,5 литара, остао сам згранут! Био сам готово 100 одсто уверен да у мој аутомобил стаје укупно 50 литара горива, да не спомињем да ми се лампица за резерву тек упалила и да је у резервоару сигурно било неколико литара горива. Да бих био потпуно сигуран, узео сам проспект који сам добио када сам куповао кола, а оно што је тамо писало потврдило је моје мишљење – у резервоар стаје око 50 литара. Како су онда они могли да сипају 63,5 литара?!! Чак и да је резервоар био потпуно празан, а није, не би могло да стане толико.

Како каже, веровао је да ће се радници на OMV пумпи извинити, вратити му разлику у новцу и да ће једноставно ову чудну причу заборавити. Али не лези враже.

 • Сутрадан сам отишао на ту исту пумпу, тражио шефа и објаснио им о чему се ради. Међутим, били су веома нељубазни. Рекли су ми: „Наплаћено вам је оно што сте и добили!“ Много сам се изнервирао. Нису понудили ни да пронађемо неко решење, а камоли да ми врате новац. Да су се само извинили, ја не бих правио проблем. Није ми до пара уопште. Криво ми је што су ме изиграли, што су ме понизили и што се тако понашају према својим муштеријама. Срамота! – огорчен је Ћелић.

Саговорник Informer.rs истиче да је цео случај пријавио инспекцији.

 • Због свега тога решио сам да их пријавим Тржишној инспекцији. Чак сам позвао и удружење за заштиту потрошача како би људи били упозорени шта све може да се деси – напоменуо саговорник Informer.rs.

Ненад Бумбић, председник удружења „Заштита потрошача“, коме се Милан Ћелић обратио за помоћ, каже за Заштитник потрошача да су у OMV-у били дужни да купцу обезбеде тачност мерења, односно да се провери колико је заправо горива сипано.

 • То практично значи да су они дужни да обезбеде баждарену посуду у коју ће се источити гориво и на тај начин проверити колико је заправо сипано. Међутим, њему су прво рекли – „шта си платио – то си и добио“. Он им је чак носио и гаранцију у којој пише да у резервоар његовог аутомобила може да стане само 50 литара, али ништа није вредело. Тек када смо ми реаговали, када смо их упозорили да морају да прихвате рекламацију потрошача, они су пристали на проверу мерења. Прихватили су да се обави та врста контроле, али под условом да потрошач то плати! То потрошачу никако не одговара, а да не спомињемо чињеницу да је до тада већ прошло два дана од сипања горива и да је човек у међувремену користио аутомобил – објаснио је Бумбић и додао:
 • Разлика између онога што може да стане у резервоар и онога што на OMV-у кажу да су сипали није мала – чак 13,5 литара. У резервоаре обично може да стане мало више горива него што пише у брошурама, али не баш оволико. Чак и да постоји могућност да је стало и ових спорних 13,5 литара, ако OMV поштује процедуре, нису смели да сипају толико. Када је резервоар пун, пиштољ избаци, неће да сипа даље и не дозвољава да се ауто напуни, како бисмо ми то рекли, „до чепа“. Пиштољ има неку врсту заштите и не дозвољава прекомерно сипање из два разлога. Први је због испарења која су канцерогена, а други због тога што се на топлоти гориво шири, па ако оставите, рецимо, аутомобил на сунцу, гориво може да се прошири и за два до три одсто и у том случају доћи ће до цурења.
  Како каже Бумбић, власници пумпи често се бране тако што тврде да је купац дошао са возилом које има већи резервоар, а да је затим слагао да је гориво сипано у возило са мањим резервоаром.
 • Због тога купци морају да фотографишу своје возило на пумпи и да направе видео-снимак на ком се види њихово возило и колико је литара сипано у резервоар. Након што то ураде, тек онда треба да се жале особљу на пумпи и да инсистирају да се направи записник. Пре него што поднесу тужбу, купци треба сами да провере колико горива заиста може да стане у резервоар. Из досадашњег искуства знамо да у већини модела аутомобила може да стане до пет литара горива више него што је декларисана запремина резервоара, али не више од тога – саветује Бумбић.

У OMV групацији кажу да су посвећени пружању најквалитетнијих услуга корисницима на свим тржиштима на којима послују.

 • Исправност свих апарата на нашим бензинским станицама потврђују редовне техничке провере, о чему поседујемо одговарајућу документацију, издату од стране овлашћених контролних тела у Републици Србији. У складу са тим, спречена је свака могућност одступања при пружању услуга.

Новине у закону на штету потрошача

Ненад Бумбић указао је и на промену Закона за заштиту потрошача, који би ускоро требало да буде усвојен, а чији поједини детаљи никако нису добри по потрошаче.

 • У закону је до сада писало да је трговац дужан да обезбеди тачност мерења, а сада је у нови нацрт додато „уколико је то примерено“. Тај додатак иде на штету потрошача. Трговац ће да каже да није примерено, потрошач да јесте и онда ће да се суде око тога две године. Чак и ако судија досуди да је потрошач у праву, након толиког времена вероватно неће имати шта да се мери! Зато је неопходно овај додатак у новом закону избрисати, јер ће у супротном он онемогућити било какву проверу тачности мерења – јасан је Бумбић.

Доказао на суду да нас поткрадају на пумпама

Заштитник потрошача већ је писао о крађама на пумпама, када су Владимиру Мандићу из Београда наплатили 14,9 литара дизела више него што уопште може да стане у његов резервоар.

Он је вероватно је једини човек који је судским путем доказао да нас на овај начин поткрадају на бензинским пумпама. Кад су одбили да исправе грешку, ни инспекција није била на његовој страни, због чега је Мандић пресавио табак и тужио нафтну компанију. Средином 2017. године Апелациони суд у Београду одбио је жалбу ове компаније и донео одлуку да се Мандићу надокнади штета и исплате судски трошкови.

К. Милановић

Оставите Коментар