АМБАСАДОР Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да је алармантно то што за мање од три недеље почиње Генерална скупштина УН, а ниједан члан тима, на челу са шефом дипломатије Сергејом Лавровом, није добио визу за улазак у САД, пише Ројтерс.

У писму генералном секретару УН Антонију Гутересу, амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да је то „алармантно“ јер је током протеклих неколико месеци Вашингтон „стално одбијао да одобри улазне визе“ руској делегацији за важне догађаје при УН.

 – Сједињене Државе озбиљно схватају своје обавезе као земља домаћин УН – рекао је портпарол Стејт Департмента, додајући да су подаци о визама поверљиви према америчком закону и не могу коментарисати појединачне случајеве.

Према УН „споразуму о седишту“ из 1947. године САД су дужне допустити приступ страним дипломатама УН. 

Дакле, САД су само земља домаћин УН и оне морају одобрити Лавровом тиму од 56 чланова визе за улазак у САД како би присуствовали Генералној скупштини УН.

Упркос томе, Вашингтон одбија да изда визе.

Подсећамо, Русија је затражила 56 виза од Сједињених Држава како би омогућила руском министру спољних послова Сергеју Лаврову и његовом тиму да путују у Њујорк на годишње окупљање светских лидера у Уједињеним нацијама овог месеца, али до данас није добила ниједну.

1 KОМЕНТАР

  1. RUSIJA TREBA DA OKO SEBE OKUPI SVE ZEMLJE SVETA KOJE SU PRIJATELJSKI ORJENTISANE I POKRENUTI IZMEŠTANJE UN IZ FAŠISTIČKE AMERIKE I ZAPADA PA ČAK I FORMIRANJE NOVE SVETSKE ORGANIZACIJE NARODA SA SEDIŠTEM IZVAN AMERIKE I ZAPADNE EVROPE, U AFRICI NPR.

Оставите Коментар