Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко тврди да је губитак Херсона прорачуната одлука руске војне команде и да нема говора о поразу.

Боцан-Харченко је, гостујући на Kурир ТВ, између осталог, говорио о рату у Украјини, али и Србији и притисцима који нашој земљи због неувођења санкција Русији „дишу за вратом“.

На питање да ли је гранатирање Kијева Путинова освета за Херсон, руски амабсадор је одговорио негативно.

„Било је таквих удараца и раније, тачније пре две недеље. Ово се све сврстава у војни план односно ракете које су погодиле инфраструктуру. Не бих волео да људи гледају ово кроз неку одмазду. Ово је војни план који обухвата више делова и наравно увек ваздушних удараца“, истакао је Харченко.

Александар Боцан-Харченко тврди да је губитак Херсона прорачуната одлука руске војне команде и да нема говора о поразу.

„Ово је потпуно војно решење које је смишљено. Рат је у неком смислу математика и ту постоји математичка логика односно шта можемо, које снаге имамо, логистика, инфраструктура које се узимају у обзир“, рекао је Харченко.

Амбасадор је додао да је у обзир узето и цивилно становништво.

„Било је најважније да се оствари евакуација цивилног становништва и евакуисано је више од 100.000 људи. Они су збринути, имају место за живот, чак и деца могу да наставе да иду у школу. Што се тиче војске, они су се повукли на линију одбране. Војно руководство Русије је узело у обзир ситуацију са браном односно ако би било ракетних напада ХИМАРС системима на брану у циљу да се та брана уништи, дошло би до велике поплаве. Наравно са кобним последицама по цивилно становништво, тако да је обезбеђена“, рекао је руски амбасадор.

Он је истакао да се циљеви руске Специјалне операције у Украјини нису променили.

„Задаци су одређени, а то су да се заштити Донбас, денафицикација и демилитаризација Украјине. Такође стварање такве ситуације да територија Украјине не би могла да буде претња Руској Федерацији“, рекао је Харченко.

Руски амбасадор се сложио да се руска страна, као и украјинска, служи пропагандом и да се ње било још од доба Римске империје. Међутим, он је истакао да се за разлике од Украјине, која користи старе или лажне снимке и фотографије, Русија не служи таквим начином информисања.

Kада је реч о Србији и деликатној ситуацији у којој се налази због одбијања да уведе санкције Руској Федерацији, руски амбасадор каже да га не чуди да притисак постоји и да је он сада повећан због Kосова и Метохије и Русије. Он је истакао да је Сергеј Лавров, упркос великом дипломатском искуству, изненађен због притиска који се врши на одређене земље, а посебно на Србију.

„Ако је Србија била приморана да учини нешто, ми увек у својим анализама узимамо у обзир низ фактора и разлога, укључујући и тај притисак који се врши. Одбијање санкција и пре свега полазећи од самих националних стандарда, што је став председника (Александра) Вучића, изузетно је значајна ствар која има веома високу оцену у Русији. То је нама доказ односа Србије и Русије. Исто тако и доказ да се политика Србија остварује и врши на основу националних интереса. Питају нас шта Русија ради како би притискала Србију, али за нас је најбитније да свака земља води рачуна о својим националним интересима. То је најбољи темељ за дугорочни развој“, рекао је Харченко.

Александар Боцан-Харченко је рекао да не верује да ће се став Србије према Русији у погледу санкција променити и да је он утврђен приликом формирања Владе Србије.

Међутим, на питање у вези са гласањем у УН-у 1992. године када је Русија подржала увођење санкција Србији, руски амбасадор истиче да је тада било „друго време“.

„Kажу да је била још тежа ситуација него током Октобарске револуције у неком смислу. Председник (Владимир) Путин је потпуно променио спољну политику Русије и вратио је на онај нормални основ тражећи сарадњу на основу једнакости, равноправности и узајамног уважавања. Због тога сматрам да је тада било друго време. Русија те 1992. године, кад су се уводиле санкције, није имала добру и смишљену спољну политику, али је била и под великим притиском. Мада због Русије су санкције биле смањене и на крају и укинуте. То морамо имати у виду“, рекао је амбасадор.

Оставите Коментар