Русија је у уторак одржавала нове војне вежбе на Арктику, територији од растућег значаја за Москву, јер се бори за регионалну доминацију са ривалима, укључујући Сједињене Државе.

Напетости између Запада и Русије довеле су до тога да су обе стране ојачале своје војске на забаченом крајњем северу, подручју за које се верује да је богато природним ресурсима и где је отапање леда отворило нове путничке руте.

Руска војска је 20. марта покренула масивне арктичке маневре у близини Александре Ланд, дела архипелага Земља Франца Јозефа, за које се очекује да ц́е обухватити више од 40 засебних вежби.

У понедељак је Министарство одбране најавило почетак командних вежби Северне флоте које ће се наставити „неколико дана“.

Вежбе укључују испитивање противавионских система Панцир-С1, пуњење горивом борбеног авиона МиГ-31 током лета и ометање контрола беспилотних летелица које симулирају напад.

Прошлог петка, на вежбама су биле три подморнице на нуклеарни погон које су истовремено пробиле лед и површину, а такође је на њима приказана и нуклеарна подморница која испаљује торпедо испод леда.

Председник Владимир Путин похвалио је арктичке вежбе у петак, рекавши да је руска војска доказала своју способност да делује чак и „у суровим северним срединама“.

Пензионисани руски адмирал Виктор Kравченко рекао је новинској агенцији Интерфакс да вежбе треба да пошаљу „сигнал нашим страним пријатељима – Американцима“.

Kравченко је прошле недеље рекао да ће вежбе подсетити Сједињене Државе да имају конкуренцију у региону и показати да је Русија „овде већ дуго“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Русија је једна од пет арктичких држава које полажу своја права на регион, а Москва је појачала своје војно присуство тамо, поново отворивши и модернизујући неколико база и аеродрома напуштених од краја совјетске ере.

Москва је изградила војну базу на удаљеном острву Kотелни, делу Новосибирских острва на источном Арктику, а постоје и друге инсталације, укључујући архипелаг Земље Франца Јозефа.

Русија је тамо распоредила и своје најсавременије системе ПВО С-400.

Сједињене Државе су у фебруару послале стратешке бомбардере да тренирају у Норвешкој као део западних напора да ојача своје војно присуство у региону.

Први пут од 1980-их, америчка морнарица је распоредила носач авиона у Норвешком мору 2018. године, а затим неколико других пловила у руској економској зони у Барентсовом мору следеће године.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар