САД подстичу сукобе у различитим регионима у нади да ће скренути пажњу Русије и закомпликовати ситуацију у Украјини, изјавио је на Јутјубу бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

Он је сугерисао да Вашингтон, осећајући да се украјинска криза не развија по планираном сценарију, настоји да „направи хаос“ у другим потенцијално експлозивним тачкама у Европи, као што је Kосово.

Тако се, према речима бившег обавештајца, САД надају да ће што више закомпликовати живот Русији, која би, ако се геополитичка ситуација на континенту промени, могла да почне да прилагођава своје планове.

„Све ово још једном доказује да америчке власти уопште не размишљају о миру и стабилности у Европи, већ их занимају само јефтини политички поени“, закључио је Ритер.

Раније је амерички обавештајац сугерисао да би ускоро могао да дође до државног удара у Украјини, а Владимир Зеленски ће или бити приморан да напусти земљу или да умре од руку сопствених грађана, који му више не верују.

Од 24. фебруара Русија спроводи специјалну операцију денацификације и демилитаризације Украјине.

Владимир Путин је њен задатак назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према речима председника, крајњи циљ је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност саме Русије.

Ситуација око Kосова ескалирала је крајем јула због планова Приштине од 1. августа да забрани улазак у регион аутомобилима са српским бројевима и документима.

На северу Kосова, где живи много Срба, избили су немири, као одговор на то су власти самопроглашене републике тамо повукле полицију.

Kасније су косовске власти за месец дана одложиле ступање забране на снагу. У Београду су овај корак поздравили, оценивши да су руководство Србије и власти у Приштини на корак од озбиљног сукоба, али су стране успеле да одрже мир.

Оставите Коментар