Републикански сенатор из Јужне Каролине Линдзи Грејем рекао је да он припрема предлог закона који би „отворио пут“ за слање америчке војске у Мексико, тврдећи да је време за Америку да „постане оштра“ када је реч о њиховом јужном суседу, након што је прошле недеље тамо киднаповано четворо Американаца.

Грејем је на „Фокс њузу“ рекао да ће он пратити савете некадашњег председника Доналда Трампа када је реч о политици према Мексику.

„Рекао бих Мексиканцима: Ако наставите да пружате заштиту трговцима наркотика, онда сте непријатељи Сједињених Америчких Држава“, рекао је сенатор.

Он је додао и да ће „предложити закон који ће поједине мексичке картеле прогласити страним терористичким организацијама и који ће, уколико то буде неопходно, дозволити употребу војне силе“.

„Рекао бих мексичкој влади: Ако ви нећете да почистите сопствено двориште, ми ћемо то учинити.“ Остаје нејасно какву врсту закона је сенатор Грејем имао на уму“, наводи „Хил“.

Употреба америчке војске у Мексику морала би прво да буде одобрена од стране оба дома Конгреса, а након тога и председника САД. Уколико би он уложио вето на такав закон, у Конгресу би била неопходна двотрећинска већина за његово надгласавање.

Чак и тада председник Бајден, као главнокомандујући, има директну контролу над оружаним снагама. Он се обавезао да ће заједно са мексичким властима радити на заустављању протока забрањених дрога преко границе.

Гувернер мексичке државе Тамаулипас Америко Виљареал рекао је да су двоје од четворо Американаца пронађени мртви, док је један рањен. Они су киднаповани у мексичком граду Матаморос, након што су се нашли у центру обрачуна нарко-картела.

Четворо Американаца је путовало у комбију са таблицама Северне Каролине, а америчке власти, које верују да су они највероватније грешком замењени за друге особе, понудиле су награду од 50.000 долара за њихов безбедан повратак.

Градом Матаморосом, на обали Мексичког залива, доминира Голфски нарко-картел. И други градови и савезне државе у тој земљи постале су поприште крвавих сукоба између зараћених криминалних организација које се међусобно боре за моћ.

Некадашњи министар правде у администрацији председника Трампа Вилијам Бар назвао је Мексико „пропалом нарко-државом“ у интервјуу за „Фокс њуз“, додајући да њена влада корумпирана и „неспособна да се обрачуна са картелима“.

„Са тим групама морамо да се обрачунамо као са ИСИС-ом“, рекао је Бар. „Морамо да користимо сва средства која имамо на располагању, било да је реч о економији, обавештајним службама, војсци и полицији, како би се обрачунали са тим групама“, рекао је он.

У „загревање“ америчке јавности за интервенцију у Мексику укључио се и „Волстрит џорнал“ за који је Бар је почетком марта писао колумну у којој је навео да „уколико влада неке државе није у стању или нема жеље да спречи насилне групе да са њене територије врши нападе на друге државе, оне земље које од тога трпе имају право да изврше директну акцију на њеној територији“.

Ту је и колумниста „Спектејтора“ Бен Доменек који наводи да би САД могле да уведу санкције мексичким политичарима који толеришу картеле „на исти начин на који санкционишемо оне које сарађују са Ираном“.

Он наводи да би САД, уместо што интервенишу у удаљеним земљама које не представљају озбиљну претњу по америчку безбедност, требало да „направе озбиљне кораке како би окончали шараду да је Мексико било шта осим пропале нарко-државе“.

Са друге стране, председник Мексика је поручио да неће дозволити ниједној страној влади да интервенише на територији те земље, „а камоли војну интервенцију“.

Он је навео да предлог америчких сенатора представља претњу по суверенитет Мексика.

(РТ Балкан)

Оставите Коментар