ВЛАСТИ Сједињених Америчких Држава забринуте су да би Врховни суд Доњецке Народне Републике (ДНР) могао да подигне оптужницу против једног хрватског, три британска и једног шведског држављанина, написао је амерички државни секретар Ентони Блинкен на „Твитеру“ у петак.

Према руским изворима, они су били припадници националистичког батаљона Азов или других „паравојних“ формација.

– Забринути смо због извештаја о оптужбама против британских, шведских и хрватских држављана од стране нелегитимних власти у источној Украјини. Русија и њени пуномоћници имају обавезу да поштују међународно хуманитарно право, укључујући права и заштиту која се даје ратним заробљеницима – написао је Блинкен.

Врховни суд ДНР разматра кривични поступак против Матијаса Густавсона из Шведске, Вјекослава Пребега из Хрватске и тројице британских држављана: Џона Хардинга, Дилана Хилија и Ендруа Хила.

Суд ДНР је 9. јуна осудио двојицу британских држављана, Шона Пинера и Ејдена Аслина, као и Мароканца Брахима Садуна на смртну казну јер су се борили у украјинској војсци као плаћеници.

Сличне оптужбе по члану 430 Кривичног законика ДНР (Најамничке активности) подигнуте су против држављана Уједињеног Краљевства Дилана Хилија и Ендруа Хила. Британци су одбили да сарађују са истрагом и сведоче у случају, а шведски држављанин, који је заробљен у челичани Азовстал, негирао је оптужбе да је учествовао у борбеним дејствима као плаћеник у саставу украјинских оружаних формација у ДНР.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар