Британске специјалне снаге одлетеле су на Блиски исток у оквиру тајне мисије да одбаце могуће иранске нападе на трговачке бродове, наводи The sun.

Извештава се да су се чланови елитне службе специјалних бродова придружили регистрованим нафтним танкерима у Великој Британији који су се кретали према Персијском заливу, након чега су добили задатак да надгледају иранске војне активности у близини острва Кешам, у којем се налазе поморске топовњаче.

 

Министарство одбране Велике Британије одбило је да одговори када је их је The sun online контактирао, али је изјављено то да никада не коментаришу Специјалне снаге.

Наводни војни потез уследио је убрзо након што је америчка нападачка група Абрахам Линколн дошла у ​​Арапско море.

САД су већ пребациле носач авиона и бомбардере Б-52 у Персијски залив како би се супротставиле наводним претњама из Техерана, а САД планирају да распореде чак 120.000 војника на Блиски исток ако Иран нападне америчке снаге, наводи се у извештају ове седмице.

Међутим, каже се да амерички председник Доналд Трамп све више фаворизује директне разговоре с Техераном као најбољи пут напред, у покушају да испоштује своје дугогодишње обећање о повлачењу САД-а из скупих страних ратова, извештава Вашингтон Пост.

Трамп је водио кампању за избегавање сукоба у иностранству, али и за заузимање строжије линије према Ирану.

Вашингтон Пост је цитирао једног високог званичника који је рекао да амерички председник постаје фрустриран оним што види као ратно планирање које су произвели совјетски саветници.

Саветник за националну безбедност Џон Болтон је познати „јастреб“ спољне политике и дуго се залаже за промену режима у Ирану.

Лист је навео да Доналд Трумп воли дипломатски приступ у решавању растућих тензија на Блиском истоку и жели директно да разговара са иранским лидерима.

– Није му угодно да говори о свим овим“ променама режима „, у ушима му одјекује расправа о уклањању ирачког председника Садама Хусеина пре америчке инвазије 2003. године – кажу званичници.

У интервјуу Фок Њуза објављеном у недељу, амерички председник Доналд Трамп је рекао да је једина сфера у којој жели „напасти“ заправо економија, чиме се умањују страхови од сукоба с Ираном.

Он је поновио да није тражио рат са Техераном, истичући да је главна ствар коју је желео да „не дозволи да Иран има нуклеарно оружје“.

– Ја нисам неко ко жели да уђе у рат, јер рат убија (економију), убија људе, што је најважније – додао је он.

Међутим, Трамп је спреман да реагује силом уколико дође до драматичне ескалације.

– Ако Иран жели да се бори, то ће бити званични крај Ирана. Никада више нећете претити Сједињеним Државама! – рекао је Трумп у недељу.

Ирански министар спољних послова Мохамад Јавад Зариф изјавио је да не верује да ће у региону избити рат због забринутости око растућих тензија са САД.

Говорећи са новинском агенцијом Исламска република (ИРНА) на крају посете Кини у суботу, он је додао да Техеран не жели рат, али да ниједна земља нема „идеју или илузију да се може суочити с Ираном“.

Америчко-иранске тензије распламсале су се прошле године када је Вашингтон једнострано повукао нуклеарни споразум из 2015. и поново успоставио санкције против земље.

  1. маја 2019. године, Иран је објавио своју одлуку да делимично прекине своје обавезе по споразуму.

Сједињене Државе су, заузврат, појачале своје војно присуство на Блиском истоку у ономе што је саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон назвао „јасном и непогрешивом поруком за ирански режим“, шаљући групу за превознике, Патриотске ракете, Б- 52 бомбардера и Ф-15 бораца на том подручју, према Пентагону.

Оставите Коментар