И ове године, седми пут по реду, на обали Црног језера одржаће се „Green Montenegro international film fest“.

Манифестација која би судећи по свом називу требала да презентује екологију, одрживи развој, склад човека и природе, очување животне средине, све оно што Жабљак као еколошка престоница Црне Горе нуди и чему као такав тежи.

Међутим, локална самоуправа у сарадњи са режисером Данилом Маруновићем који се потписује на друштвеним мрежама као организатор фестивала одлучила је да фестивал отвори босанско-херцеговачким филмом ,“Кво вадис Аида“. За оне који нису упознати ради се о филму који се бави тематиком рата у Босни и Херцеговини, конкретно Сребреницом, која је у претходних месец и нешто дана изазивала подељене и опречне реакције у црногорском друштву, саопштено је из СНП Црне Горе, из које питају “господу из локалне самоуправе каквим су се побудама и циљевима водили када су одлучили да један фестивал који је предвиђен као промоција екологије отворе са филмом у којем се приказују убиства, силовања, депортације“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Зар је обала Црног језера место где се требају приказивати филмови овакве садржине, питају се из СНП уз констатацију да је овај филм изазвао бројне и опречне реакције у региону.

Овако је Маруновић писао о литијама
  • Његово приказивање је забрањено у биоскопима у Републици Српској, управо што садржи низ неистина и бројне сцене које на експлицитан начин оптужују и стигматизују један цијели народ за сва ратна дешавања на подручју бивше Југославије, у овом случају српски народ. Питамо председника општине Веселина Вукићевића, директорицу ТО Жабљак Вању Шаровић, организаторе фествала да ли осећају трунку одговорности што ће се у ударном термину када огорман број туриста борави на Црном језеру приказивати један овакав филм. Да ли је ово добродошлица бројним туристима из Србије и Републике Српске који ових дана бораве у Жабљаку? И на крају, поштовани председниче Општине, ви сте председник свих грађана Жабљака, па и оних 1474 грађанина који су се на претходном попису изјаснили као Срби и који чине безмало скоро 50 одсто становника Жабљака. Бројни од њих су изгубили своје најмилије, рођаке, кумове, братственике, пријатеље у претходном братоубилачком рату. Оваква филмска остварења не воде ка помирењу већ покушавају да читав један народ колективно окриве за сва ратна дешавања а ви сте овим потезом повредили осећања бројних ваших суграђана, кажу из СНП позивајући локалну самоуправу и организаторе фестивала да се највљени фестивал задржи на пољу екологије, што му је и примарни циљ и да одустану од приказивања филма, јер ће се на тај начин само узбуркати страсти у Жабљаку, у јеку туристичке сезоне.

РЕЖИСЕР

Данило Маруновић, изузетно близак ДПС, познат је по акандалозним ставовима, на рачин Срба.

Учеснике литија на свом ФБ профилу називао је “чопором са полуартикулисаним крицима“, “примитивцима“, а пишући о “рици за Косовом“, “туђим српским заставама“, “пјаним српским националистима“, јасно је ставио до знања шта мисли о својим Србима…

М. С.

Оставите Коментар