Архијереј Грчке цркве протестује против исцјељења раскола између Српске и Македонске цркве

Митрополит Макарије, егзарх македонски, који се налази на челу Сидирокастронске митрополије (двојна надлежност Атинске архиепископије и Цариградске патријаршије), објавио је отворено писмо у којем је огорчен одлуком Српске патријаршије да прихвати Македонску цркву. у општење и назива то „гром из ведра неба“. Текст писма објављен је на сајту orthodoxianewsagency.

Архијереј је посебно огорчен што се у Српској цркви „заташкава обнављање општења између Цркве Сјеверне Македоније и осталих православних Цркава“, које је, по његовом мишљењу, 9. маја самостално обновио патријарх Вартоломеј.

Такође, грчки митрополит је незадовољан чињеницом да одлука Српске патријаршије, којој се вратила Македонска црква, „потпуно и недвосмислено доводи у питање неотуђиво право Васељенске патријаршије да дјелове своје канонске јурисдикције прогласи аутокефалним и аутономним црквама“. Према његовим ријечима, „Српска црква… да је могла, то би учинила за толико година раскола и сукоба са Скопском црквом”, а „најављене одлуке Светог Синода Патријаршије Србије пружају прилику да да се секуларно-политичко ослобођење ојача црквеним, у овом случају Охридске Архиепископије… за чији се препород брине Васељенска патријаршија.“

Поред тога, јерарх Грчке цркве упозорава да СПЦ „крши услов који је поставила Васељенска патријаршија да се Охридска црква ограничи на границе државе Сјеверне Македоније.

СПЦ, како је истакао, „која је водећи брод руске флоте, улази у опасне воде на таласу панславизма“ и наговјештава „хаос“.

Оставите Коментар