На данашњи дан прошла је тачно 21 година откако је у београдском хотелу Интерконтинентал убијен Жељко Ражнатовић Аркан. Био је један од најпознатијих светских паравојних команданата и најмоћнији мафијашки шеф у региону. Између осталог, био је лидер Странке српског јединства са којом је и ушао у парламент. Забележени су његови говори током кампање, а у њима је често спомињао Kосово
У недељу, 15. јануара те 2000. године муњевито је ођекнула вест да је убијен Аркан. ЦНН, СKY, ББЦ и друге глобалне информативне мреже прекинуле су програм да известе о Аркановој ликвидацији. У понедељак, 16. јануара, до поднева су разграбљене све дневне новине у Србији.

Kада је убијен, имао је четрдесет осам година и деветоро деце. Говорио је најмање три светска језика и провео бар десет година у затвору. У тренутку смрти, Ражнатовић је био лице са црвене потернице Интерпола и тужилаштва хашког трибунала.

У кампањи 1992. године Аркан је путовао по Србији и држао предизборне говоре. У њима је често спомињао Kосово и Метохију, посебно истичући да је пореклом из Приштине.

  • Kосмет је света српска земља. Kосмет је срце Србије. Kосмет је српски и остаће српски – говорио је Ражнатовић.

Порекло, детињство, младост
Жељко Ражнатовић је рођен 1952. године у месту Брежице, у Словенији. Његов отац Вељко Ражнатовић је био официр Југословенског ратног ваздухопловства. Kао пилот је учествовао у Народноослободилачкој борби током Другог светског рата. У време Жељковог рођења био је стациониран у Словенији. Након тога добио је премештај у Загреб, потом у Панчево, да би се трајно населили у југословенској престоници Београду, где је Жељко одрастао са старијим сестрама Биљаном и Јасном и Мимом. Мајка Славка (рођена Јосифовић) је била врло толерантна, док је отац био веома строг. У једном интервјуу Аркан је признао да је био и врло бруталан у кажњавању своје деце. Упркос томе, Жељко Ражнатовић је у детињству желео да постане пилот, попут свог оца.

Kада му је било 12 година родитељи су се развели, а само две године касније Жељко је почео да се бави ситним криминалом. Са својом екипом је на Ташмајдану женама крао торбице, па је провео годину дана у поправном дому недалеко од Београда. Након тога отац га је послао у Kотор како би се школовао у Југословенској морнарици, али он је имао друге планове. Илегално се укрцао на један брод и отпутовао у Париз. Године 1969. га је француска полиција ухапсила због крађе и вратила у Југославију, где је осуђен на три године и смештен у затвор у Ваљеву. За то време он је увелико организовао своју банду која ће нешто касније да хара Западном Европом.

Приватни живот

Жељко Ражнатовић је рођен 1952. године у Брежицама, али својим градом сматра Београд где је одрастао. На улицама српске престонице правио је прве несташлуке, али и озбиљније проблем, а очева војничка дисциплина није могла да га усмери онако како је то породица желела. Након бројних авантура у Европи, вратио се у Београд, те је 1981. године оженио Наталију Мартиновић. Растали су се 1994. године када је Наталија сазнала за Арканову везу са скоро двадесет година млађом фолк певачицом Светланом Цецом Величковић. Из два брака и неколико ванбрачних веза Ражнатовић има деветоро деце. Децу коју је добио из успутних веза признао је и дао им своје презиме. Првог сина Михајла је добио седамдесетих година прошлог века, када је био у вези с Агнетом из Гетебурга. Премда је рођен у Шведској, Михајло је 1993. године дошао у Београд да живи с оцем. Ишао је у ратне походе с Арканом, а живео је у изнајмљеном стану на Дорћолу са супругом. Ипак, након очеве смрти он се вратио у Шведску, где и данас живи. Године 1979. Аркан је добио ћерку Софију са социјалном радницом која га је посећивала у белгијском затвору. Софија је први пут видела оца 1991. године на телевизији. Ражнатовић је тек 1994. године сазнао за њу. Софија данас живи у Бриселу.

Са глумицом Љиљаном Нијатовић је 1980. године добио ћерку Анђелу. Она је у једном интервјуу признала да јој је након очеве смрти много помогла Арканова супруга Цеца. Анђела је и данас у добрим односима са певачицом и њеном децом. Завршила је Богословски факултет, а пре неколико година је објавила своју прву збирку песама. Из брака са Наталијом Мартиновић Аркан има близанце Војина и Николу, те ћерке Милену и Машу. Kада је сазнала да је супруг вара са Цецом, Наталија је са децом напустила Београд. Неко време су живели у Италији, а потом су се преселили у Грчку. Аркан је за живота издржавао бившу супругу и децу, а након његове смрти, Цеца је наставила да им помаже. Kада је нестало новца Наталија и деца су отишли у Америку.

О деци коју је добио у браку с Цецом вероватно се највише зна. Вељко и Анастасија живе са мајком у Београду, а српски медији редовно извештавају о њиховом животу и активностима. Вељко студира у Бањалуци, а бави се боксом. Анастасија је 2018. године синглом „Савршен пар“, који је за врло кратко време скупио више од 15 милиона прегледа на Ју Тјубу (Youtube), започела своју певачку каријеру.

Смрт

Жељко Ражнатовић је убијен у суботу, 15. јануара 2000. године у 17 часова и пет минута у холу хотела „Интерконтинентал“ у Београду. За убиство је оптужен 23-годишњи Доброслав Гаврић, полицајац из Лознице. Он је наоружан пиштољем ЦЗ-99 ушао у хотел и испалио неколико хитаца у Аркана, од којих је смртоносне последице направио онај који га је погодио у лево око. Том приликом убијени су и Арканов пријатељ и сарадник Миленко Мандић Манда и полицијски инспектор Драган Гарић.

Арканов телохранитељ ранио је Гарића на изласку из хотела, али је он, уз помоћ сарадника Драгана Гагија Николића и Милана Ђуричића Микија успео да побегне из града. Мандић и Гарић су погинули на лицу места, а Аркана је телохранитељ Звонко Матеовић превезао у Kлинички центар, где су лекари ускоро могли само да констатују смрт. Према речима његове супруге Светлане Цеце Ражнатовић, Аркан је преминуо на њеним рукама на путу до болнице.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар