Америци је потребно да исфабрикује спољнополитичку кризу ради консолидације домаће сцене. Нова администрација САД има агенду за овај део Европе налик оној из деведесетих.

Они намеравају да на Балкану заоштре иницијативу за унитаризацију Босне и Херцеговине и укидање Републике Српске и то им је чак и прече од притиска на Србију да призна тзв. Kосово.

Ово упозорава професор међународног права на Универзитету у Бањалуци др Срђа Трифковић, који тврди да се може очекивати вашингтонска политика за укидање Републике Српске.

Трифковић подсећа да је Бајден и пре избора у Америци нашао за сходно да се обрати Бошњацима, односно, Американцима бошњачког порекла, са поруком у којој се експлицитно залаже за ревизију Дејтона и за обавезу признања такозваног геноцида у Сребреници. Импликација би била и више него јасна — укидање Републике Српске.

Бајденова агенда: Унитарна БиХ, укидање Српске

  • Из његовог тима слични гласови чују се већ дуже време, а ту пре свега мислим на Антонија Блинкена, који је нови државни секретар за спољне послове. Инсистира се и на томе да ће БиХ морати да постане функционална држава у којој важи принцип један човек један глас. Интересантно је да се за мултиетничку БиХ инсистира на том принципу, а за бившу СФРЈ се инсистирало на потпуно супротном, односно, на републичким референдумима, што је наравно, водило у смеру дезинтеграције – истиче професор.

Разлог због кога сам забринут, додаје професор Трифковић, јесте чињеница да они сматрају да би све могли да изведу брзо и безболно.

  • То би за њих требало да буде и показна вежба руске немоћи, где би истовремено активирањем бонских овлашћења за ликвидацију руководства РС и наметањем бруталних мера било демонстрирано и враћање међусобног поверења Вашингтона и Брисела. Ликвидација РС била би поздрављена као хвале вредан трофеј и као повратак Америке на сцену на овим просторима у пуном капацитету – објашњава он.

Црни сценарио — НАТО снаге у дистрикту Брчком

Истовремено, додаје професор, могло би да дође и до војних померања зарад „завођења реда“, укључујући и прекид континуитета у Дистрикту Брчко.

  • На пример, размештањем НАТО снага у Брчком прекинуо би се транзит између западног дела РС и источног, то јест Kрајине и Бањалуке. То би био још један од облика притиска… – наглашава Трифковић.

Он упозорава да Срби не би смели да се уљуљкају лажним надама:

  • Позиција РС сада је рањивија него што је била 1992. године, јер тада је имала своју војску, а данас, нажалост, нема ни ефикасан резервни састав полицијских снага који би био способан да оваквим сценаријима контрира – наводи он.

Трифковић не искључује ни могућност да се исценира неки инциденти како би се извршио притисак на укидање РС, као што смо виђали у случају Рачак или са фамозним Садамовим оружјем.

Професор Трифковић истиче да је све изречено навео из личних увида и контаката са његовим вашингтонским везама.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар