У допису дела особља тражи се да САД подрже прекид ватре, као и да уравнотеже своје ставове према Израелу и буду спремнији да јавно критикују израелску војну тактику и њихов однос према Палестинцима.

Званичници Стејт департмента жестоко су критиковали администрацију председника Џозефа Бајдена у вези са ратом Израела и Хамаса у допису у који је „Политико“ имао увид, оцењујући да би, између осталог, Сједињене Америчке Државе требало да буду спремне да јавно критикују Израелце.

У документу се указује на све већи губитак поверења међу америчким дипломатама у приступ председника Бајдена блискоисточној кризи. Одражава се осећање многих америчких дипломата, посебно на средњим и нижим позицијама, наводи се у тексту у којем се позива на разговоре са неколико запослених, као и друге извештаје.

Ако се таква унутрашња неслагања интензивирају, то би могло отежати Бајденовој администрацији да креира политику према региону.

Допис има два кључна захтева: да САД подрже прекид ватре и да уравнотеже своје приватне и јавне поруке према Израелу, укључујући критиковање израелске војне тактике и третмана Палестинаца које САД генерално радије држе приватним.

Јаз између америчких приватних и јавних порука „доприноси регионалној перцепцији јавности да су Сједињене Државе пристрастан и непоштен учесник који у најбољем случају не унапређује, а у најгорем штети америчким интересима широм света“, наводи се у документу.

„Морамо јавно да критикујемо израелско кршење међународних норми, као што је неограничавање офанзивних операција на легитимне војне циљеве. Када Израел подржава насиље насељеника и незаконито заузимање земље или користи прекомерну силу против Палестинаца, морамо јавно да саопштимо да је то противно америчким вредностима како Израел не би деловао некажњено“, додаје се у тексту.

Допис је означен као „осетљив, али некласификован“. Није јасно колико људи га је потписало и да ли је и када достављено посебном одељењу којем запослени могу да изразе неслагање са званичном политиком. Такође није јасно да ли је документ измењен на било који начин у односу на верзију коју је добио „Политико“.

Ипак, аргументи изнети у њему пружају увид у размишљање многих људи у Стејт департменту који је дуго био узнемирен вишедеценијским израелско-палестинским сукобом.

Одељење је одбило да директно коментарише поднети допис, што је стандард за такву комуникацију. „Политико“ је упућен на претходне изјаве портпарола Метјуа Милера који је рекао да државни секретар Ентони Блинкен поздравља такве аргументе и пажљиво их одмерава.

Више дописа о неслагању о овом сукобу круже у Стејт департменту у настојању да се прикупе потписи. Овакви видови комуникације могу или не морају бити поверљиви, али њихов садржај ретко процури.

Допис до којег је дошао „Политико“ написала су два службеника средњег ранга који су радили на Блиском истоку, рекао је запослени који је видео документ, а који је говорио под условом анонимности.

У допису се признаје да Израел има „легитимно право и обавезу“ да тражи правду против палестинских милитаната Хамаса који су убили око 1.400 Израелаца у шокантном нападу 7. октобра. Али, тврди се да је „обим људских живота изгубљених до сада неприхватљив“, мислећи на хиљаде Палестинаца, већином цивила и много деце, које је Израел убио у данима од тада.

„Толеранција“ САД према тако великом броју погинулих цивила „ствара сумњу у међународни поредак заснован на правилима који смо дуго заступали“, наводи се у документу. У њему се тврди да Сједињене Државе морају сматрати и Израел и Хамас одговорним за своје поступке.

Мало је вероватно да ће захтеви из дописа стићи далеко код Бајдена или његових главних сарадника, барем не у скорије време.

Председник, Блинкен и други искључили су захтев за прекид ватре, подржавајући жељу Израела да демонтира Хамас у Појасу Газе.

Бајденов тим је све више мењао своје јавне поруке како би нагласио важност заштите цивила и поштовања међународног права. Али је углавном избегао директну јавну критику израелских акција.

СПРЕМА СЕ ХАОС: Израел најавио спремност да нападне цео блиски исток

Извор: Рт.рс

Оставите Коментар