Бивши премијер Италије Силвио Берлускони изјавио је пред недељне опште изборе у тој земљи да је председник Русије Владимир Путин „гурнут” да нападне Украјину и да је он само желео да „постави пристојне људе на власт” у Кијеву, преноси Ројтерс.

Берлускони је један од лидера у десничарској коалицији којој се прогнозирају највеће шансе да освоји недељне изборе у Италији и дугогодишњи је пријатељ руског председника, наводи британска агенција.

„Путин је гурнут од стране руског народа, странке, од стране његових министара да смисли ову специјалну операцију”, рекао је Берлускони у четвртак користећи званичну руску формулацију за рат у Украјини.

Он је додао да је руски председник желео да у Кијеву замени владу изабраног украјинског председника Володимира Зеленског са „владом пристојних људи”.

Суочен са бројним осудама противника због својих речи, Берлускони је данас објавио саопштење у којем је рекао да су његови ставови „превише поједностављени”, преноси Танјуг.

„Агресија на Украјину је неоправдана и неприхватљива, став Форца Италија је јасан. Ми ћемо увек бити уз ЕУ и НАТО”, рекао је он.

Берлусконијева странка Форца Италија се сматра умереним делом конзервативног савеза којим доминирају две десничарске странке: Италијанска браћа Ђорђе Мелони, која води у анкетама пред недељне изборе и Лиге Матеа Салвинија.

Оставите Коментар