Патријарх Порфирије свечано је устоличен данас у Саборној цркви у Београду. Патријарх држи приступну беседу. Следећи Сабор требало би да буде одржан у мају, када ће бити попуњена упражњена места у епархијама.

Након што је нови поглавар СПЦ поздравио окупљене државнике, великодостојнике и народ, он је рекао да се моли Богу, као и да моли све присутне да га подрже у задатку који је пред њим.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • Помозите ми да задатке који су положени на моја нејака плећа изнесем достојно, са радошћу. Помозите ми да будем скромни наследник моји светих предака – рекао је српски патријарх, па додао:
  • Чувам и стављам спомен на жртву коју су поднели моју свети претходници, ово је познато само Богу и њима, помози Боже да идемо стопама мудрости, да будемо попут патријарха Павла, и патријарха Иринеја, искрено, према исконску искуству, небеске трубе светог апостола Павла истичем да се немам чиме похвалити осим молитвом својом. Наследник сам и великих обновитеља српске патријаршије, Макарија и Димитрија. Постављен сам да чувам и обнављам спомен на жртву и мученичко страдање за цркву Божију.

Он је позвао народ да следи стопе својих великих патријарха из историје, и да будемо мудри и пуни вере у Бога.

  • Првенствено желим да наша света Српска православна црква свугде где јесте живи пуним плућима, и да сваки православни хришћанин живи истинску слободу. Бог је једини могући начин сведочења истине, и ми смо позвани да му служимо – рекао је патријарх.

Поглавар СПЦ је рекао да је Христос наша мера, и да стога патријаршијска служба треба да буде утемељена на искуству светих људи.

  • Није задатак цркве да решава социјалне, политичке и психолошке проблеме. У цркву долазимо на свету литургију како бисмо ту дотакли једино што је важно, како бисмо дотакли крст Христов. То је основни задатак цркве – рекао је патријарх Порфирије.
  • Било да се то дешава далеко од нас, или у нашој црквеној стварности, сви смо позвани на мир и јединство. Посланије Цркве је да гради мир, ако имамо мир у себи имаћемо га и са свим људима и са природом. За тај циљ вреди живети и вреди умрети. Тим путем намеравам да идем – поручио је нови поглавар СПЦ.

Патријарх је подсетио све присутне на вапајну молбу апостола за одржавањем јединства.

  • Будите једне мисли међу собом, и Бог трпљења и утехе нека нам да да исто мислимо међу собом у Христу Исусу, да би једним устима славили Господа нашег Исуса Христа. Ја планирам да остварим тај задатак, и чврсто ћу се држати правила цркве. Црква је позвана да сабира, обједињује и спаја, и зато се моје патријаршијско служење држати парцијалних интереса и странчарења.

Патријарх српски Порфирије поручио је у првој беседи да му је највец́а брига Kосово и Метохија.

“Kосово и Метохија за Србе нису само мит, Kосово је за наш завет, а тај завет је везан Нови завет у чијем темељу стоји светост. Ми смо у Kосову и Kосово је у нама”, рекао је патријарх.

Нови патријарх Порфирије је рекао да су у његовим мислима и молитвама први наши људи на страдалном Kосову и Метохији, као и свим верницима и у Републици Српској, Црној Гори и широм света.

  • Највећа брига моја су наше страдално Kосово и Метохија, наш духовни Јерусалим. Kако је говорио блаженопочивши патријарх Иринеј, Kосово за нас није само мит, већ завет. Kосово је за нас нит и пупчана врпца која нас повезује са нашом колевком и нашим идентитетом – рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да ће наставити да служи свим силама и нашем народу у Хрватској и Словенији, где је служио као епископ.

Оставите Коментар