Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић рекао је да очекује још повлачења признања Косова, преноси РТС.

„Успели смо да обезбедимо 18 повлачења признања од оних држава које су раније признале такозвано Косово, тај број се сада повећао на 18 плус четири, и свакако ће се још повећавати“, рекао је Петковић.

Он је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да јучерашњи разговори Београда и Приштине нису пропали.

„Немојте да упадате у приштинску замку, они су ти који желе да дијалог пропадне. Тако су радили и свих ових месеци, тако су радили и јуче. Чињеница да Бисљими не жели директно да разговара са нашом страном показује да они ни око чега не желе са нама да се договарају“, навео је Петковић.

Према његовим речима, када су инсистирали да мора да се разговара о Заједници српских општина или о несталима, они су то одбили.

„Све време пуна су им уста несталих особа, али кад конкретно треба нешто да се договоримо они се повлаче“, напоменуо је. Додао је да су јучерашњи разговори били оптерећени тиме што је Косово поднело захтев за чланство у Савет Европе.

„Ја сам искористио прилику и оштро сам реаговао против тог једностраног и противправног потеза Приштине јер то није начин да разговарамо ако се крше и Бриселски и Вашингтонски споразум, јер не можете мимо Београда да остварујете било какав циљ ако нема договора“, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Напоменуо је да ситуација Београда није нимало лака.

„Ментори такозваног Косова гурају причу чланства у Савет Европе. Али борићемо се иако смо мала држава и никада нећемо оставити наш народ на цедилу на Косову и Метохији“, рекао је Петковић, додајући да одговор Београда бити јасан.

Истакао је да се смањује маневарски простор, али да неће дозволити да Србију било ко уцењује.

„Држава смо која самостално доноси одлуке и бори се за интересе српског народа и на КиМ. Али, поред тога, ми се боримо и за мир и стабилност на простору целог Балкана“, каже Петковић.

Како је напоменуо, Београд хоће да се договара, да се иде у правцу нормализације односа и да се тражи решење за регистарске таблице и у енергетици.

„Ако ми нисмо у Бриселу ко ће да се бори за интересе нашег народа на КиМ, ко ће да каже шта се све нашем народу дешава на КиМ. Имали смо 177 инцидената и напада на људе и децу, на имовину, цркве и манастире“, рекао је Петковић.

Одговор Београда на понашање Приштине 

Петковић је рекао да су се, за разлику од периода до 2012. године када је више од 100 држава признало Косово, борили за српску народ и српску покрајину.

„Успели смо да обезбедимо 18 повлачења признања од оних држава које су раније признале такозвано Косово. Тај број се сада повећао на 18 плус четири и свакако ће се број повећавати“, истакао је Перковић.

Напомиње да је то одговор Београда на несавесно, противправно понашање Приштине.

„Ми смо рекли да када се постави питање чланства у било којој међународној организацији, наш одговор биће жесток и употребићемо сва политичка и дипломатска средства да се боримо за наше интересе. Нећемо се понашати као неки раније да забијемо главу у песак и да издамо једно саопштење“, нагласио је.

Додао је да Србија неће повити главу ни пред уценама, ни пред притисцима.

Напоменуо је и да очекује да у будућности буде још повлачења признања  Косова.

„Онако како се Приштина буде понашала увек ће добијати одговор Београда који ће бити одговоран. Нећемо да дозволимо понижења. Да неко гура Косово у међународне организације, а да ми немо посматрамо, тај филм неће гледати“, закључио је Петковић.

Оставите Коментар