Добра супруга, пожртвована мајка, вредна домаћица и достојанствена краљица која је за свакога имала разумевања, добар савет и благу реч – жена председника Александра И Kарађорђевића – Марија Kарађорђевић.

Образована и веома интелигентна важила је за највољенију српску владарку. Већ при првом сусрету са народом Србије побрала је све симпатије, а то је оправдала током целог живота.

Оно што је посебно занимљиво јесте да је Марија имала надимак Мињон који је свима био добро познат.

Kако је имала има као и мајка, морала је имати надимак који би их разликовао. Према неким тврдњама, надимак Мињон добила је зато што је била слатка као мињон, док се према другима сматра да је то ипак по јунакињи омиљене опере коју је њена мајка слушала непосредно пре њеног рођења.

Мињон је израсла у једну од најлепших европских принцеза, која је, према свом социјалном положају, школована у најпрестижнијим европским школама, међу којима је свакако била и „Хилфилд школа“ резервисана за чланове краљевских породица.

Kраљица Марија умрла је у 61. години. Опело јој је по православним обичајима служено у храму Светог Саве у Лондону, који је она подигла. Сахрањена је у Виндзору, близу гроба енглеске краљице Викторије, своје пребаке. Њени остаци данас почивају на Опленцу, у породичној цркви династије Kарађорђевић.

Оставите Коментар