Директор Института за савремену историју Предраг Марковић рекао је да је прослава „Олује“ у Книну један бизарни догађај и да је Хрватска вероватно једина земља у Европи којој је национални празник то што су испразнили готово трећину своје територије од становништва.

„Они их нису побили као што су хтели у Другом светском рату, али тамо Срба практично више нема. Значи они славе нестанак становништва са трећине своје територије. Ја не знам други такав национални празник у Европи“, рекао је Марковић за Танјуг поводом 28. годишњице од почетка војно-полицијске акције „Олуја“ коју званични Загреб слави као Дан победе, док се у Србији обележава као Дан сећања на све страдале и прогнане Србе.

Марковић додаје да у Книну, у коме Загреб сваке године организује централну прославу „Олује“, данас не само да нема Срба већ је Хрватска од тог града и дела своје државе његове околине направила „пустињу“.

„Они нису успели да населе Хрватима већи део тих освојених територија, тако да они славе то што су испразнили велики део своје земље и да ствари буду горе, злочине у ‘Олуји’ нису чиниле паравојне формације, већ их је чинила редовна војска и полиција“, рекао је Марковић.

Он сматра да је са становишта државне одговорности већа одговорност Хрватске за злочине у „Олуји“ него државе Србије за злочине у разним ратовима.

„Јер у случају српских злочина та дела су чиниле паравојне формације, а у случају „Олује“, скоро све злочине су починиле неке специјалне јединице хрватске војске и полиције“, указао је Марковић.

Он је истакао да данас односи Србије и Хрватске нису тако лоши, али да је „Олуја“ једна тачка око које не можемо да се помиримо.

„Хрватски писац Анте Томић је најбоље описао колико је прослава у Книну чудна. Ту се окупе некакви националисти, пијани ветерани и сутрадан Книн је опет мртав град. Као они напуштени градови у каубојским филмовима“, навео је Марковић.

Истакао је да Хрватска у Книну слави победу над Гораном Хаџићем и Миланом Мартићем и полунаоружаним старијим цивилима као да су победили руског генерал-фелдмаршала Михаила Кутузова и вођу нацистичке Немачке Адолфа Хитлера заједно.

„Никада слабијег и јаднијег противника није био него што је била војска Републике Српске Крајине, а Хрвати ту своју победу над полунаоружаним најчешће старијим цивилима тако увеличавају да је то неукусно. Нама Србима пребацују да имамо митове о победама, али ми смо се борили са турским султанима, аустријским фелдмаршалима, Хитлеровим генералима, а они су у њиховој победи победили Милета Мартића“, рекао је Марковић.

Коментаришући судске процесе за злочине почињене током „Олује“ Марковић каже да је то „завршен процес“, а да осим појединачних судских процеса на неким нижим нивоима, не верује да ће неко одговарати на командном нивоу.

„То је пре свега грешка Хашког суда. Могуће да је један од разлога за то што је ‘Олуја’ делимично спроведена уз америчку помоћ. Тако да би суђење хрватским генералима морало да обухвати и суђење америчким генералима који су као саветници учествовали у ‘Олуји’. Хашки суд знамо колико је непринципијелан и подложан притиску Америке. Тако да могуће да је избегнута одговорност хрватских генерала, јер је „Олују“ заправо омогућила у великој мери америчка помоћ“, оценио је Марковић.

Он сматра и да су избегли Срби из Крајине, обогатили Србију.

„Нама су ти људи донели много тога. То је један вредан свет. Свет који се сам сналази. Који су изградили нове животе. Жена Николе Јокића је била беба у ‘Олуји’. Неки од мојих најбољих научника у институту су били деца ‘Олује’. Имам двојицу“, навео је Марковић.

Наглашава да „Олуја“ у Србији неће бити заборављена, али упозорава да чак и најлибералнији Хрвати не негирају природу те операције.

„Они кажу ‘био је понеки злочин, али је у принципу то ослободилачка акција’. Заправо ‘Олуја’ треба да коначно припадне историји да не би била коришћена у Хрватској, што је неукусно, за ликовање јер су током ње протерани људи на тракторима. Да ли је то заиста достојно да се слави?“, упитао је Марковић.

Извор: Танјуг

Оставите Коментар