Неопходно је помагати Украјини, али и избећи ескалацију и ступање у рат са Русијом, јер би у том случају почео трећи светски рат, изјавио је данас шеф дипломатије Европске уније Жосеп Борељ.

„Једна ствар је јасна: потребно је помагати Украјини колико је то могуће, али и избећи ескалацију рата. Треба спречити да се рат пренесе и на друге државе и да заратимо са Русијом. То би био трећи светски рат“, рекао је Борељ у интервјуу за француски радио Франс инфо.

Упитан о могућности европског ембарга на руски гас и нафту, како су одлучиле САД, он је оценио да би Унији било много теже да направи такав избор.

„Увозимо доста тога“, рекао је Борељ.

За САД то није превише тешко јер оне готово да не троше руску нафту, казао је он.

Стано: ЕУ финансира, а чланице саме одучују о наоружању

Иако је шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, најавио да ће ЕУ у оквиру војне помоћи Украјини послати и борбене авионе, у Бриселу данас кажу да је Унија издвојила новац, а да је на земљама чланицама да одлуче „шта ће тачно“ послати украјинским партнерима.

Портпарол ЕУ, Петер Стано, на питање медија да ли је ЕУ послала „обећане авионе“, објашњава да је ЕУ одговорила на специфичне захтеве и одбрамбене потребе украјинских партнера издвајањем новца.

„Одлука је донета да се искористи пола милијарде евра из Европског инструмента за мир за набавку убојитог и неубојитог оружја и јачање капацитета украјинских војних снага да се одбране од Путинове агресије. Земље чланице шаљу и билатералну помоћ, а на њима је да одлуче шта ће и како да обезбеде у оквиру ЕУ помоћи од пола милијарде евра“, рекао је Стано.

У Бриселу нису могли да прецизирају шта је од наоружања за Украјину до сада финансирано новцем ЕУ уз оцену да се ситуација са слањем помоћи Украјини мења сваки дан.

Оставите Коментар