Вук Калаитовић (1913—1948) био је капетан у војсци Краљевине Југославије, током Другог светског рата био је командант Милешевског корпуса Југословенске војске у отаџбини.

Калаитовић се активирао у отпору осовинској окупацији Југославије августа 1941. године. 25. августа, заједно са јединицама војводе Ђекића и Влајка Ћурчића (војводе Златарског), учествовао је у заузимању Кокин Брода под контролом Немаца када су убијени сви припадници немачког гарнизона. Његов заменик био је Борислав Мирковић.

Калаитовић је затим учествовао у бици код Нове Вароши 5. септембра 1941.

Оснивање Милешевског корпуса
Калаитовић је 29. октобра 1941. присуствовао скупу људи из села Штитково, Божетић и Буковик, у организацији четничког официра Боже Јаворског. У фебруару 1942. заједничке снаге четника под командом Калаитовића и муслиманске милиције којима је командовао Хасан Звиздић напале су комунистичке снаге. У јесен 1942. године промењена је организација четничких јединица у долини реке Лим, на основу иницијативе Павла Ђуришића, и основан је Милешевски корпус којим је командовао Вук Калаитовић.

Током једне битке са комунистичким снагама, четници којима је командовао Калаитовић заробили су 120 непријатељских војника и открили да је њих 22 носило униформу усташа, којима су припадали пре него што су се придружили комунистима, и одмах их погубили.

Учешће у Ђуришићевим рацијама освете

У фебруару 1943. године четничке јединице којима је командовао Калаитовић, заједно са онима којима су командовали Остојић, Баћовић, Ђуришић и Лукачевић, убили су око 1.200 муслиманских милиционера.

Повлачење са Ђуришићем према Словенији кроз Босну
Милешевски корпус са тада 200 људи, којима је командовао Калаитовић, придружио се јединицама Павла Ђуришића које су се повлачиле крајем 1944. Његове јединице су 16. децембра 1944. године заседале у близини Миљевине и донесена је одлука да се повлачи ка северу.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Четничке јединице биле су реструктуриране у односу на наредбу објављену 5. јануара 1945. године, али је Милешевски корпус остао нереструктуриран и под заповедништвом Калаитовића. Калаитовић је са својим јединицама учествовао у бици на Лијевче пољу .

Напуштање Ђуришића и повратак у Штитково
После битке, Калаитовић и група његових четника повукли су се из рејона Бањалуке са намером да се врате у рејон Санџака. Напустили су Ђуришића 9. априла 1945.

Калаитовић је био један од четничких заповедника који је преживео пораз четничких снага на Зеленгори 13. маја 1945.

2010. године у селу Штитково на имању породице Калаитовић постављен је споменик посвећен Калаитовићу. Српски историчар Салих Селимовић наводи да је Калаитовић штитио муслиманско становништво и да никада није напао ниједан муслимански локалитет у зони своје одговорности. Када су током 1945. године комунистичке власти откриле да се Калаитовић крије у селу Кладница, блокирале су то подручје, али су муслимански сељани помогли Калаитовићу да се сакрије и побегне. 2013. године у Штиткову је постављена спомен-плоча за 108 четника погинулих у Другом светском рату.

Оставите Коментар