Руска православна црква очекује да Црна Гора закључи са Српском православном црквом темељни уговор, рекао је Спутњику представник секретаријата за међуправославне односе Одељења за спољно-црквене везе Московске патријаршије Андреј Хошев.

„Финални корак у решавању правног статуса Српске православне цркве још није предузет– то треба да буде потписивање споразума између Црне Горе и Српске православне цркве. Сличан споразум, који чини основу правног постојања у Црној Гори, одавно имају са државом друге конфесије: Римокатоличка црква и муслиманска заједница. У Руској православној цркви се надају да ће овај споразум који је био најављен пролетос бити закључен и са Српском православном црквом“, рекао је Хошев.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Промена закона о слободи вероисповести која искључује дискриминаторске тачке које су предвиђале национализацију храмова и манастира СПЦ, по мишљењу Хошева, важан је корак у оздрављењу односа Цркве и државе у Црној Гори.

„Овај догађај био је омаж историјској правди, јер је управо црква поставила темеље црногорске државности у лику црногорских митрополита, под чијом теократском влашћу је Црна Гора живела од краја 15. века до средине 19. века“, додао је он.

Важан корак у јачању положаја СПЦ у републици Хошев види у упису у државни регистар Црногорско-приморске митрополије, Будимљанско-никшићке и Захумско-херцеговачке епархије.

Оставите Коментар