Кандидат за одборника на листи коалиције “Европски тим за Никшић” коју предводи ДПС Марко Блечић, поред алпинизма, познат је и по нацистичком поздраву, пише ИН4С.

Никшићанин Марко Блечић је професор физичке културе у ОШ „Браћа Лабудовић“.

Скандалозно је да је један професор који свакодневно ради са децом пропагира једну од најмонструознијих идеологија у историји. „У здравом телу, здрав дух“ постаје изопачена педагошка метода – Блечић учи ђаке здравом спортском надметању и стиловима живота, а онда се фотографише са фашистичким обележјима и поздравља са „Зиг Хајл“!?

О чему се, заправо, ради: Професор физичког фашиста

Наиме, прошле године, јавност је шокирала фотографија на којој Блечић и неколико момака отпоздрављају нацистичким поздравом односно подигнутом руком.

Они су се фотографисали поред заставе контроверзног црногорског бригадира Крста Поповића Зрнова, који је сарађивао са италијанским нацистима.

Испод фотографије коју су објавили на друштвеним мрежама написано је “За право част и слободу Црне Горе”.

Фашистички испади групе никшићких момака, показали су степен оболелости и мржње, као и очигледно распиривање верске и расне мржње.

Иначе, крилатица „Никад више 1918“ изворно припада немачком миту о убоду у леђа који је био широко распрострањен у послератној Немачкој у време Вајмарске републике. Изразито су га користили националистички и монархистички кругови који су за пораз Немачке у Великом рату оптуживали цивилне политичаре, либерале и остале домаће „издајнике“ називајући их „новембарским криминалцима“.

Овај мит прихватио је и у свој наратив уградио и Адолф Хитлер.

Крилатица је била присутна и у албанском националистичком дискурсу 70их година прошлог века на Косову и Метохији.

Подсетимо, Блечић је такође био заштитно лице кампање ДПС и за републичке изборе.

Понекад је подсвесно поступање најискренији покрет који се направи, јер проговори из особе/организације оно истинско и дубоко чувано. Такав је случај и са Демократском партијом социјалиста – одабрали су за лице кампање особу која је у јавности препозната као неко са чврстим фашистичким поступањима.

То се, очигледно, још јасније наставило и ових дана у Никшићу у којем су локални избори заказани 14. марта.

Да ли је ово тај европски Никшић који ДПС и Блечић желе да виде у будућности, или су, ипак, замислили нешто друго? Да ли су то тековине „антифашизма“ које сервирају нашој деци?

Оставите Коментар