Русија је данас критиковала косовског премијера Рамуша Харадинаја због увођења такси за српску робу, као и млак став Европске уније, и подржала Београд због најаве да намерава да настави преговоре с Приштином када таксе буду укинуте.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је на редовној конференцији за новинаре у Москви казала да Харадинај наставља своју „провокативну политику усмерену на подривање стабилности и безбедности на Балкану“, уводјењем стопроцентне таксе на робу из Србије и БиХ.

– Та мера је очигледно усмерена на наставак политике етничког чишћења Срба и потискивања српског становништва – оценила је Захарова.

Она је критиковала ЕУ због тога што „или ништа не може да уради или неће“, наводећи да изјаве ЕУ, које нису толико оштре колико могу да буду, „нико на Косову не слуша“.

– У реалности, осим таквих благих изјава, ништа друго се не предузима, и руководство Косова игнорише став ЕУ – рекла је Захарова.

Према њеним речима, у тој атмосфери се истиче „одговорна и избалансирана позиција Београда који истиче спремност да се врати дијалогу“ чим таксе буду укинуте.

– Ситуација у покрајини се заоштрава и расту медјунационалне напетости. Није реч о политичким оценама, већ о статистици. Стање на Косову мора систематично да буде у фокусу Савета безбедносати УН – рекла је она.