Мађарској су и даље потребни руски гас и нафта и неће се придружити САД које су увеле санкције на увоз тих производа, поручио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Како је рекао, о ставу Мађарске обавештен је и Брисел.

„Ставио сам до знања да не можемо да следимо пример САД. Они су јуче увели санкције на те производе, а то ће бити бреме које премашује снаге Мађарске, стога не може бити ни говора о томе да се придружимо тим санкцијама“, рекао је мађарски премијер у видео-обраћању.

Према његовим речима, ове недеље у читавој Европи су се одвијали „озбиљни дипломатски напори“ – о овом питању је у уторак разговарао са британским премијером и колегама из Вишеградске групе, а потом са председником Европског савета Шарлом Мишелом и лидерима Словачке, Шпаније и Ирске.

Консултације су претходиле Самиту ЕУ који се одржава сутра у Француској.

Он је предочио да санкције уведене Русији већ стварају озбиљне последице које могу постати страшне ако се прошире на увоз руске нафте и гаса.

Мађарска би била посебно погођена јер се 85 одсто гаса и 64 одсто нафте која се троши у земљи увози из Русије, а око 85 одсто мађарских домаћинстава користи гас као примарни извор енергије, упозорио је Орбан.

НЕ ЈАВЉАЈУ СЕ НА ТЕЛЕФОН БАЈДЕНУ

До пре инвазије, и Бин Салман и Бин Зајед су молили Бајдена да разговара са њим, а данас не желе ни да се јављају на телефон.

У потрази за алтернативним начином за увоз нафте и гаса, након што је у потпуности обуставио куповину руске нафте на тржишту, након што није добио гаранције председника Венецуеле Николаса Мадура, до пре неколико дана највећег непријатеља САД, Бајден сада покушава са својим највећим савезницима у земљама Залива, као што су Саудијска Арабија и УАЕ.

Међутим, Бајден је и ту наишао на зид, што није очекивао. Према писању америчког Волстрит џурнала, Бајден није успео да разговара са саудијским престолонаследником Мохамедом бин Салманом и престолонаследником Абу Дабијем и владаром УАЕ шеиком Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном, јер нико није желео да одговори.

Вол стрит журнал, позивајући се на високе америчке и саудијске званичнике, пише да је сврха позива била да се разговара о питањима пружања међународне подршке Украјини и контроле раста цена бензина широм света.

Лист наводи да је недавно био сведок лоших односа између Бајдена и Саудијске Арабије, додајући да Саудијска Арабија тражи од Бајденове администрације већу помоћ у Јемену, већу подршку Ирану и мешање у тужбе против Саудијаца у Сједињеним Државама за убиство новинара Џамала Kашогија 2018. године.

Вол Стрит Журнал пише да одбијање Бин Салмана и Бин Заједа да прихвате Бајденов позив изражава њихово незадовољство обимом подршке Вашингтона јеменском рату, као и њихово незадовољство преговорима у Бечу и могућим оживљавањем ближег нуклеарног споразума са Ираном, што Саудијска Арабија заједно са Израелом жели да спречи, по сваку цену.

Принц Бин Салман је љут што Kатар јача своју улогу у посредовању између Вашингтона и Техерана и омогућава директне разговоре између њих.

Лист цитира једног високог америчког званичника који је рекао да су се обе стране сложиле да седну за сто и разговарају директно, без посредника, али највећи проблем је губитак поверења једна у другу.

Владимир Путин је инвазијом на Украјину успео да промени политичку реторику и ставове. До пре инвазије, и Бин Салман и Бин Зајед су молили Бајдена да разговара са њим, а данас не желе ни да се јављају на телефон.

Оставите Коментар